Слагаме 5 отровни храни на масата си

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 834 | Брой коментари 0
09:38 08.04.2019

Пет са най-отровните храни, които слагаме на масата. Това заяви д-р Сергей Иванов от Центъра по биология на храните, който се занимава от години с изследвания и анализи на хранителни продукти, пише в. "Телеграф".

Най-отровни са чипсът и снаксовете, които се консумират в промишлени количества от малчуганите, посочи д-р Иванов. На първо място в тези продукти има високо съдържание на наситени мастни киселини, както и на трансмастни киселини, които запушват кръвоносните съдове и водят до сърдечносъдови заболявания. Снаксовете и чипсовете имат високо съдържание на акриламид, който се образува при пърженето и е универсален канцероген. Продуктите съдържат окислени мазнини, които също са отровни и канцерогенни. Другата опасност е високото съдържание на сол.

Вторият най-опасен продукт са евтините сирена и кашкавали с палма. Известно е, че палмовото масло, което се влага в ментетата, води до тумори и сърдечносъдови заболявания.

Третият по вредност хранителен продукт е българската индустриална "Снежанка", която купуваме в магазина. Единствената истинска съставка в нея са краставиците, посочи д-р Иванов. В готовата "Снежанка" няма мляко. Вместо това тя е блъскана с нишесте, захари и гуми като желиращ агент.

Четвъртият най-опасен продукт са малотрайните колбаси, сочи още класацията на д-р Иванов. Всъщност колбасите може да се окажат и на първо място, но ние не знаем изцяло какво съдържат те, казва той. По думите му изследването на всички съставки е трудно, а браншът - месопреработвателите, не оказват никакво съдействие и крият рецептите си.

Рискови са и биологичните зеленчуци, които се наторяват с естествена тор. Ако се поливат и със замърсени води, се получава голямо количество опасни бактерии. Те са по-опасни от нитратите, затова биопродуктите трябва да се мият изключително добре, подчерта д-р Иванов./Факти бг

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени