Севделина Ковачева: Културната програмата на месец март е наситена, а перничани ги окачват много изненади

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 288 | Брой коментари 0
13:44 27.02.2019

Севделина Ковачева, заместник-кметът на Община Перник, в интервю за седмичното предаване „Перничани-потомците на Кракра“ на Радио „Фокус“.

Водещ: Добър ден,  г -жо Ковачева, с Баба Марта и месец март се свързват много обичаи и празници, посветени на идващата пролет. Най-известният обичай, свързан с Баба Марта, е закичването на хора и млади жени с мартеница. Какви изненади сте подготвили за перничани на 1 март?

Севделина Ковачева:  Добър ден, на вас и на вашите слушатели. Месец март действително е един от месеците в календара, когато българите празнуват някои от най-важните и емблематични празници. Първи март е един от тях. Закичването с мартеници е уникална българска традиция, която бележи края на зимата и е предвестник на настъпващата пролет. Мартеничките, които подаряваме на своите близки, всъщност запечатват богатата символика на празника по един наистина великолепен начин.

Както всяка година, в Перник са предвидени редица събития, свързани с празника. На 1 март ще открием изложба на ръчно изработени мартеници, участвали в националния конкурс „Пижо и Пенда“. В Регионалнно Историческият музей ще се проведе работилница с наименованието „Мартеници за хлапета“, на която децата ще могат под ръководството на експерти да направят сами мартенички, които след това да подарят на своите близки. На празника пред Младежкия дом ще има изложение на детски мартеници,  ще има и концерт, който ще започне в 13:00 часа.

Водещ: Как най-малките жители на града ще участват?

Севделина Ковачева: По-голямата част от събитията, предвидени за 1 март, всъщност са изцяло насочени към най-малките жители на града. Много ателиета за изработка на мартеници, дискусии, чиято цел е да се запознаят с произхода на обичая, празнични концерти, читалищни прояви. Всички детски градини на територията на общината също предвиждат тържества по повод Баба Марта. На тези тържества ще присъстват и техните родители, което обхваща всички възрастови категории, но акцентът са най-малките.

Водещ: С този празник се поставя началото на пролетта, но и началото на културния календар за месеца. Какво сте заложили в програмата му?

Севделина Ковачева:  Програмата на месец март е наситена, а наличието на важни празници я прави изключително интересна. Освен 1 март предвиждаме празнично отбелязване на националния празник Освобождението на България, няма да подминем и 8 март, денят на майката, който ще отбележим с празнични концерти. Посветена на този празник ще бъде и изложбата в галерия „Кракра“, носеща името „Тя“.

През месец март перничани също ще могат да посетят и няколко театрални постановки и изложби и концерти.

Водещ: Една от най-важните дати за българина е 3 март, денят, в който отбелязваме Освобождението на България от османско робство. Как общината ще отбележи този ден?

Севделина Ковачева: На 3 март в 11:00 часа ще започне празнично шествие до Двореца на културата, където ритуално ще бъде издигнат националният флаг и слово ще произнесе кметът на града д-р Вяра Церовска. Ще има и празничен концерт.

Използвам повода да поканя всички перничани и гости на града да се присъединят към нас за отбелязването на националния празник. По повод този ден ще бъде открита изложба под наслов „Да се знае и помни“ в Регионално Историческият музей, където всички посетители ще се запознаят с историята и биографите на някои от опълченците в Пернишкия регион и събитията в хода на войната в периода 1876-1878 г.  Ще бъдат проведени уроци по родолюбие с основен акцент Освобождението на България и важността на датата 3 март.

Водещ: Г-жо Ковачева, помни ли българинът саможертвата на хилядите загинали за освобождението на България според вас?

Севделина Ковачева: Моето мнение е, че българите добре познава историята и се гордеят с нея. Все повече млади хора проявяват сериозен интерес към събитията, които ние организираме, което е показателно, че те са силно заинтригувани от своята история и саможертвата на всички онези, чиито подвиг и подпомогнал извоюването на така желаното освобождение.

Водещ: Наскоро почетохме паметта на Апостола на свободата Васил Левски, ще почетем и паметта на хилядите загинали за освобождението на България, но достатъчно ли е да се сещаме за тях само в уречения ден? Какво според вас като зам.-кмет по образование и култура трябва да се промени в учебната програма, за да се помни заветът им?

Севделина Ковачева: За всеки българин Левски е икона, образът на Апостола на свободата е неизчерпаем и все по-нужен и по-търсен от българите на фона на събитията в днешна България и на разделението на обществото.

Не мога да кажа, че това е личност, за която се сещаме веднъж в годината.  По официални данни има 135 паметника в страната, без да броим десетките такива в различни страни от всички континенти по света. Това само по себе си показва, че паметта на Апостола не само не е забравена, но и ще се помни от следващите поколения.

По отношение на учебната програма в училище смятам, че  се отдава подобаващо място на героите на България, но истината е, че за видните исторически личности не трябва да се говори само в училище, трябва да го правим всички ние като общество, като цяло и като родители, в частност. Защото семейството е най-добрият пример за децата и ако те растат с уроците по родолюбие, които ние родителите им показваме нагледно, тогава страховете за това, че няма да се запомни заветът им, няма да съществува. Аз лично съм оптимист в това отношение.

perfumeshop.BG

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени