mycomputer.BG

Ранените в Бейрут достигнаха 3700 души, властите говорят за "конфискувани експлозиви"

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 443 | Брой коментари 0
06:54 05.08.2020

Най-малко 73-ма са убитите, а 3700 - ранените при мощния взрив, разтърсил пристанището на ливанската столица Бейрут, съобщават здравните власти към 00:20 ч. българско време. Съветът за сигурността на Ливан препоръчва в града да бъде обявено извънредно положение.

Щетите на силния взрив, усетен според журналисти и в Средиземно море - до Лимасол - тепърва ще се оценят. Местни медии съобщават, че болниците са препълнени с пациенти, много сгради са унищожени. Премиерът Хасан Диаб се зарече, че виновните за експлозията в "опасен" склад ще платят цената и "катастрофата няма да премине, без никой да понесе отговорност". Ще бъдат обявени "факти за опасни склад, които е там от 2014 г.," но без изпълнителната власт да изпреварва следствените органи.

За какви складове обаче става дума, е въпрос, който породи различни версии за взрива, разтърсил Ливан и отекнал в региона в разгара на тежка икономическа криза (последвала политическата) и дни преди трибунал, подкрепян от ООН да се произнесе по дело за събитие, променило политическия пейзаж в Ливан - това за убийството на бившия премиер Рафик Харири (баща на управлявалия до миналата есен Саад Харири), в което четирима заподозрени са от вкоренената във властта и подкрепяна от Иран шиитска организация "Хизбула".

Първата версия бе, че става дума за склад за фойерверки. Появиха се и твърдения за израелски ракетен удар (бързо отречени от представители на Израел), а спекулациите за връзка с очакваното в петък изявление на трибунала не бяха директно коментирани от "Хизбула", чиито действия станаха повод за гранично напрежение с Израел миналата седмица. Вместо това организацията каза, че е време за "национално единство" в момента на катастрофа.

Генералният директор на митниците обаче заяви, че причината за случилото се е експлозията на "тонове амониев нитрат" (това каза и вътрешният министър Мохамед Фахми), а този на разузнаването - че става въпрос за "големи количества конфискуван взривен материал". По-късно премиерът Диаб добави, че действително 2750 тона амониев нитрат са съхранявани в склад на пристанището в продължение на 6 години без достатъчно предпазни мерки, но не даде подробности.

Очевидци описват усещане като земетресение и последвала втора експлозия. Сред тежко засегнатите сгради според кадри на ливански телевизии е и домът на бившия премиер Харири, но няма данни той да е пострадал. Не е известно и именно Харири да е бил мишена на атака, макар някои медии да допуснаха това.

Други потърсиха символика във факта, че експлозията е недалеч от мястото, където са убити баща му и още 21 души на 14 февруари 2005 г. Докато тази връзка с "Хизбула" бързо бе опровергана от властите, е известно и че групировката от години използва активно обекти на пристанището. Според "Хизбула" обаче нито един от обектите, които притежава и контролира, не е засегнат.

Кореспондент на "Гардиън", базиран в Бейрут, отбелязва, че градът е обхванат от хаос, докато ливанците опитват да осмислят мащаба на случилото се. Дори на 4 км от мястото на взрива има изпочупени прозорци, а огромни късове стъкло могат да се видят по улиците. Някои жители разказват за международни медии, че за кратко са оглушали, а след това осъзнали, че навсякъде около тях падат стъкла./Дневник бг

Coca Cola

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени