„Протестите победиха: Борисов подаде оставка! Новият премиер – от Германия!“

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 1764 | Брой коментари 0
21:00 14.11.2018

„След масовата вълна от протести, премиерът Бойко Борисов хвърли оставката на цялото правителство. Според неофициална информация, под натиск от канцлера Ангела Меркел, новият  премиер на България ще е немец и ще управлява минимум една година, заедно със служебен кабинет, в който половината ще са българи, другата половина – брюкселски експерти и чиновници, а руското и британското посолства се закриват“.

За да не ви мъча повече, ще ви кажа, че това, което прочетохте, няма нищо общо с истината, но дори само заглавието ви накара да отворите новината, нали? Просто тъпо заглавие с нормално съдържание, се нарича clickbait, но когато и съдържанието продължи невярната посока и всее дезинформация, се нарича fake news и е нещо, с което всички трябва да са внимателни, защото може да доведе до масови безредици и дори смърт.

~ Не забравяй: ако нещо ти звучи прекалено хубаво, прекалено лошо, прекалено помпозно, харесва ти прекалено много или те плаши прекалено много, най-вероятно е просто fake news.~

Особено около избори, но не само, интернет пространството (защото е много по-„живо“ от всички други медии) се изпълва със сайтове за фалшиви новини и тролове, които пъплят по нормалните сайтове, за да сеят боклучивите си коментари. Никнат като таксита-копърки пред автогара, да дебнат балъци и чужденци.

Е, сайтовете правят същото – дебнат балъци, за да им промиват мозъците. И докато сайтът, в който аз пиша, има ясна собственост и всеки, който пусне нещо в него, е лесно идентифициран, то сайтовете-копърки нямат ясна собственост и всеки анонимко с фалшиво име лее лъжи с цел лична изгода.

След това се копира във Facebook и така лъжата вече заживява собствен живот. Помните лъжата, че патологът на убитата в Русе Виктория Маринова си бил изпуснал нервите и разказал пред медиите, че била застреляна в главата от професионалист. Кои бяха тия медии, никой не разбра, всичко тръгна от някакви сайтове-копърки. И целта беше постигната: масова истерия, хората закрещяха за оставки, прикривала била властта, даже властта е поръчала убийството, паника, паника, гняв… разделяй и владей, клати лодката до дупка. Всички знаем, че има едни большой държави по света, които си имат большой отдели за пропаганда, само че днес им викат по друг начин. Та тези отдели се грижат и за тролове, и за копърки. Давам го само като пример, да не си помислите нещо.

Трол да се наричам първа радост е за мен

Какво е това митично същество тролът? Това е нещо тромаво в живота, което иска да не работи, но да изкарва пари, само че е прекалено страхливо, а и най-често – тъпо, за да направи нещо наистина незаконно. Какво по-лесно от това да пълниш със съдържание-боклук няколко сайта?

Всеки трол има по няколко сайта, в които следи винаги в секциите за коментари да присъстват някакви брътвежи. Те са еднотипни и често – ниско грамотни. Обикновено се появяват един след друг. Понякога са просто една-две думи, описващи съдържанието или авторът като „тъпи“, „долни“ и т.н. гадости, за да накарат останалите четящи да не приемат на сериозно прочетеното. Някой се хващат, други – не. Тролът разчита на количество, та белким „бутне“ повече мнения в своя полза. Затова пуска стотици, понякога хиляди коментари. Залага повече стръв, както се казва. 

Като влезете във Facebook профила (да речем) на един такъв трол и виждате, че той има споделена активност само и единствено от коментари по един, два или 3 сайта.

Това му е служебният профил. И на нашия сайт виреят такива, знаем си ги.

И докато вие се мъчите да им обясните някаква гледна точка, троловете си пият бирата спокойно, без никаква емоция (нищо, че имитират такава в разговорите, дори с много псувни и заплахи към вас) и се радват на нервите ви. Често дори не разбират за какво всъщност става дума в статията или съдържанието, което са коментирали (или с други думи: „заср*ли“).

Малко по-висшата форма на този интернет плужек е тролът, който пълни със съдържание сайтовете-копърки. За там се иска една идея малко повече мозък, поне доколкото да може да изглежда грамотен.

Знаете ли каква е най-общата дефиниция на тероризъм? Действия, които всяват паника у вас, създават предпоставка за масови безредици и целят да изкарат живота ви от нормалния му ритъм. Усещате накъде бия, нали? Какво правят, според вас, сайтовете-копърки с новини за нахлуване на американски военни, например, които марширували насред София? С призиви за „революции“ по безумни поводи, разкази за избити деца, снимки, крадени от едно събитие, „пришивани“ на други, за да ги изопачат, призиви за всенародни бунтове. Поне да си избираха поводите…

Да ви кажа, не вярвам, че „диригентите“ на тази информационна бутафория вярват, че могат да създадат „революция“ или дори нещо повече от малко шум. На тях им е ясно, че с тия хора по улиците ще е трудно да пресъздадат Великата (-сложи тук име по твой избор-) революция. Като излязат на улицата, едни викат: „Левски“, други – ЦСКА, па се сбият, па си идат. Едни ги бие полицията, други викат: браво, малко им е. То е ясно, че с „това“ революции не стават. Едните викат Россия, другите – Америка, като цяло за България рядко се говори, тя, горката, е „дамата в беда“, дето трябва да я спасяват, а пък те все минават и като я видят такава – легнала, вместо да я спасят, те… нали.

Само да вметна – докато сме на темата – глупаво е да питаме дали няма кой да ни спаси и все да чакаме помощ отвън. Отвън има само експлоататори. Те техните държави са си ги оправили, никой не помага така „на едро“ на цяла една държава, та да си отгледа конкурент – и политически, и икономически. Трябва някой/някои отвътре да действат. Само че има един малък проблем. Като се появи тоя „някой“, ще го изкарате такъв и онакъв. Ще го удавите в плюнки. Кога ще се оправите ли? Вие никога. Вашите деца – също никога. Евентуално внуците ви. Трябва да се сменят три поколения, за да се махне робското от съзнанието. Не случайно Моисей е водил евреите през пустинята 40 години (три поколения тогава), за да се изчистят и последните роби, преди да стигнат Обетованата земя.

Появиха се снимки на млади момчета, веещи българско знаме, участващи в сегашните мега- гига-протести, слезли от скъп „Мерцедес“ джип с… руска регистрация.

Значи, да повторим: Скъп. Джип. Руски. На протест. Срещу скъпите горива. Чиито цени май били надути от една руската компания – Лукойл…

Да, не забравяйте тези редове, докато четете следващите.

Та, протестът на майките на деца с увреждания докара някакъв интерес в обществото. Нямаше как. (Но все пак... "Агитки хвърляли димки по майките на деца с увреждания") Протестът срещу насилието над жени засега не събира много интерес, но генерира доста негативни реакции от типа „тия нèмат ли си друга работа, бе“, да не говорим, че мнозина „коментатори“ съзряха и някаква „джендърска“ идеология и пропаганда. Нали свързват насилието с Истанбулската конвенция и, нищо, че не знаят какво пише в нея, знаят, че иска да ги еврогейзира. И това се случва на фона (малко повече от месец след) убийството на Виктория Маринова в Русе. Казах ли ви, че тоя плач тогава, тия сълзи и сополи ще са кратки, а после масата ще се върне към стандартното състояние – омраза и апатия?

Сега обаче масовите протести са за цената на горивата. От всички възможни каузи, точно тая си избраха, за да запалят масовото недоволство. Ами лесно е – иде зима (като по учебник за „палене на бунтове“ – студ и глад, народът озверява и се води по тълпата) беден изтормозен народ, всички искат по-ниски цени, постига се масовост, майките, насилието, свободата на словото – това вълнува малки групи, друго си е „на едро“.

Само се чудя защо не протестират пред централата на Лукойл – там ще им се зарадват много.

(Да си припомним пак споменатия по-горе джип с руски номера на сегашните протести. Поне на протеста можеха да слязат от скъпия джип. Не им ли хрумна, че може някой да ги снима, особено щом са най-отпред на „барикадата“? Но… удобството преди всичко, те вярват в успеха си и подробностите не са важни)

Къде бяха момчетата с анцузите от тия протести преди 5 години, когато Орешарски ни взриви с предложението Пеевски да стане шеф на ДАНС? Когато десетки хиляди бяха на улиците. А, да помня къде – от другата страна на барикадата – на контрапротестите, бранеха партията-майка.

А тогава нещата изглеждаха много по-зле откъм цени на горива. Ето ви сравнение:

„Данъкът за стара кола“ не го подминаха популистите в ляво. Вдигнаха вой до небето, че властта краде. Между 12 и 20 лв. на година. За това се хванаха. Викате: „социална несправедливост“, а?

Е, нали социалистите, по традиция, са социални, сигурно разбират и от работническа класа, и от справедливост. В БСП е пълно с милионери – от върха, та чак до областните им шефове. Те самите са работодатели. Те ли ще се застъпят за бедния работник? Айде стига! Кой от „лявото“ е известен застъпник (ама не само на думи, щото на думи аз съм ядрен физик) за работниците? Или е филантроп, дарил част от милионите си?

Работодателска клика ще се хвърли да защитава твоите права – на работника? Вярвай, вярвай. Усещам как се заформя още един нов термин: партия-копърка. Те на „вярващи“ разчитат./ Автор: Александър Томов, Новини бг

ГЕРБ

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени