Проф.Мутафчийски: Завърналите се от страни, засегнати от коронавирус, да поискат 14 дни болничен

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 379 | Брой коментари 0
06:13 25.02.2020

"Създаването на щаб показва отношението на правителството към проблема коронавирус", каза генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, началник на Военномедицинска академия и началник на новосформирания кризисен щаб за работа срещу разпространението на коронавируса в ефира на сутрешния блок по NOVA.

"Щабът има задачата да осъществява много бърза и пряка връзка между всички институции. Това е действие в правилната посока за по-бързо действие против евентуалната епидемия", заяви Мутафчийски.

"Ако се връщаме от Италия и Китай и имаме признаци на температура или кашлица, трябва да се обадим на личния си лекар и той ще ни информира какво да направим”, подчерта професор Мутафчийски и добави, че не се препоръчва на болни да ходят директно в болница, а да се обадят по телефона.

Той отбеляза, че са хоспитализирани завърнали се от Китай граждани на Сливен, като пробите им се очакват. „Изолираните хората в Сливен и в Пловдив са под карантина, хоспитализирани са, но все още няма резултати. Очакваме днес по обяд да имаме такива”, каза Мутафчийски.

"Ако се установи заразен с коронавирус пациент, трябва да се установят всички негови контактни лица", каза шефът на кризисния щаб.

„Има възможности за обявяване на карантина от личния лекар и тя се удостоверява с болничен лист. Хората с подозрения и симптоми трябва да се обадят на личния лекар и той ще извърви цялата процедура”, обясни председателят на Националния щаб срещу разпространението на коронавируса. Той посъветва сънародниците ни, завърнали се от страни, засегнати от коронавируса, да се свържат с личния си лекар и да поискат до 14 дни болничен.

"Когато става въпрос за граждани, които нямат никакви оплаквания, те могат да намерят начин да се самоизолират и да ограничат контактите си", добави професорът.

Той подчерта, че тъй като все още няма открито лечение на заразата, засега кризисният щаб се снабдява с най-утвърдените медикаменти.

„Ако човек е в болнично заведение, с развита клинична картина и доказан коронавирус, се използват развити експериментални модели с лекарства, които се прилагат при обикновения грип, както и някои лекарства, които се използват за СПИН. Такива има у нас”, каза Мутафчиев.

„Вчера едно от първите неща, които обсъди кризисният щаб е именно доставката на лекарства. При положение обаче,че няма развито лечение в световен мащаб, ще е трудно да се ориентираме с какво да снабдим”., добави той.

"Ще вземаме решение кога да бъдат затворени детски градини, кога да бъдат затворени училища и кога да бъдат отменени масови прояви", каза Мутафчийски.

От думите му стана ясно, че в болниците са осигурени около 8000 костюма с маски и очила, за да може да бъде предпазен персоналът.

Той поясни, че по граничните пунктове ще има медицински лица, които ще мерят температурата на влизащи в страната. Всички летища пък ще бъдат оборудвани с термокамери.

Шефът на кризисния щаб открои като едни от най-важните превантивни мерки - да не се пътува там, където има регистрирани случаи на коронавирус и да се ограничат публичните събирания."Искам да подчертая, че регистриран случай на коронавируса у нас няма, но ние се готвим, за да не ни изненада снегът, както се казва", заяви още Венцислав Мутафчийски/Дарик

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени