"Природни причини" довели до измирането на риба в яз. "Пчелина", а пробите били в нормата

от PernikNews
Последно редактирана на: 00:00 10.09.2019 | Прочитания 289 | Брой коментари 0
19:52 10.09.2019

„Сега ще ви представим една различна гледна точка” – така започна днешната пресконференция на Басейнова дирекция „Западнобеломорски район”.

Директорът на агенцията инж. Радослав Георгиев, заедно с други служители от дирекцията, изнесоха факти за наближаващата екокатастрофа и огромното количество умряла риба в язовир „Пчелина”, който се намира близо до Перник

 „Въпреки, че резултатите от водните проби от река "Струма" не са отлични, все пак са в нормата”, заяви инж. Ванина Мицева, експерт в дирекцията.

Според ръководството на дирекцията причините за смъртта на рибите са комплексни, но все още няма единно окончателно становище.

Георгиев твърди, че според него, природните и атропогенните причини са в основата на високата смъртност. Природните причини са свързани с маловодието на р. Струма, която има критично ниски нива, както и високата температура на вода (над и около 30 градуса), което е предпоставка за намаляване на кислорода и смъртност сред организмите в реката.

Според Георгиев, в р. Струма се вливат много отпадъчни води, както и различни по вид замърсители от заводи и предприятия по поречието на реката. Сред тези предприятия бяха изброени: „Стомана индъстри”; „Колхита метал” и „ДУО-Перник”. Въпреки това, всички посочени предприятия, както и други, опериращи в района, имат всички издадени разрешителни за своята дейност и незамърсяват реката своеволно. Сред причините може да бъде подчертана и тази на презарибяването.

Георгиев твърди, че в язовир „Студена” са извършени поредица от зарибявания с различни видове риба, като не е поискано разрешение за това от Басейнова дирекция.

 За това дирекцията е разбрала от официално писмо от организацията, извършила зарибяването – а именно – Централно-рибоопазваща организация, клон Перник.

 Мерките, които дирекцията извършва, са постоянен мониторинг на цялата територия, за която отговаря, като се правят физико-химични изследвания на 60 показатели всеки месец, от две независими и акредитирани лаборатории.

От началото на тази година дирекцията е извършила над 100 проверки, като една част са от сигнали, а други по собствена инициатива. Резултатите от всички проверки своевременно са упоменати на сайта на организацията. В конкретният случай с язовир „Пчелина”, дирекцията е получила сигнал на 7 септември, като още същия ден е направена проверка и са взети проби. Установено е намалено съдържание на кислород и не високи норми на електроповодимост. Очакват се и резултатите от лабораторните изследвания, които все още не са готови. На въпрос на журналисти дали потвърждават информацията, че жители на гр. Перник и околността твърдят, че р. Струма е била замърсяванa многократно, и дори е променяла цвета си, Георгиев заяви, че последният сигнал, който са получили е от преди 3 месеца, за който е направена проверка. Оттогава няма постъпили други сигнали в дирекцията. „Няма сигнал, на който да не е реагирано”, завърши Георгиев. Очаква се до утре да са готови резултатите, които да покажат наличието или липсата на замърсители в язовира/ Actualno.com

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени