Прецедент в скандално заседание на Общински съвет Перник

от PernikNews
Последно редактирана на: 00:00 27.05.2020 | Прочитания 614 | Брой коментари 0
11:45 27.05.2020

Днешната сесия на Общински съвет Перник със сигурност ще се запомни и от съветници и от представители на медиите. За първи път сесия беше закрита и не се проведе заради това, че отговорите поставени пред кмета в предишни сесии не бяха прочетени на глас.

Какво се случи днес: Съветниците гласуваха нормално дневния ред на заседанието, включително и две допълнителни спешни точки, внесени по-късно от общинската администрация.

Напрежението тръгна след началото на дебатите по първа точка: Отговори на кмета на Перник на питания от съветници. В зала беше секретарят на общината Мартин Жлябинков, който обяви, че всички отговори са дадени писмено на съветниците и ако имат някакви допълнителни въпроси ще се отговори. И оттук тръгна една полемика – трябва ли да се четат отговорите, задължен ли е секретарят /в случая/ да ги чете, кой от кметската управа трябва да присъства на сесии..
ПП ГЕРБ излезе от зала, отказвайки да присъства в тази обстановка. В залата останаха съветниците на останалите политически сили. Имаше кворум от 21 човека. Председателят Колев започна да чете отговорите и в един момент се оказа, че кворум няма, защото и други съветници са напуснали залата.

След дадена 10 минутна пауза, която се превърна в повече от половинчасова такава – сесията беше закрита. Димитър Колев обяви, че по закон ще насрочи нова сесия в 7-дневен срок!

Видяли какво ли не в годините к ато поведение на съветниците, представителите на медиите бяха категорични, че подобно „представление” се случва за първи път.

Денислав Захариев от ПП ГЕРБ аргументира решението на групата му да напусне залата с това, че отказът да се прочетат отговорите е неуважение към общински съвет и гражданите. Според него е било безпрецедентно и това, че е изпратен секретарят на общината да представлява кмета на сесията.

От своя страна Мартин Жлябинков беше категоричен, че няма никакво нарушение на закона ЗМСА. „Отговорите на въпросите са дадени писмено, както се изисква. Всеки може да ги прочете. Работа на Общински съвет е да ги свежда до знанието на гражданите. Това, че през годините въпросите към кмета са използвани всеки да има „своите 5 м инути слава” – не значи, че трябва да се продължава така. Нищо не е нарушено като правилник и закон, само се търсят начини да се атакува кметската  управа” – каза Жлябинков

 

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени