mycomputer.BG

"Преместете Сурва в София" - искат ентусиасти в отворено писмо

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 315 | Брой коментари 0
07:40 08.01.2020

Българските граждани, които държат на международния фестивал „Сурва“, както и на всички български традиции и обичаи – това е написано като подател на отворено писмо до Бойко Борисов и всички възможни институции у нас относно отлагането на фестивала „Сурва”.

Писмото се разпространява  в социалната мрежа от снощи вечерта и вече е споделено от десетки. Както вече писахме, заради опасността от зарази и заболявания, предизвикана от липсата на вода в Перник, фестивалът Сурва се отлага и тази година Перник няма да е столица на маскарадните игри.

В отвореното писмо се настоява фестивалът да се проведе…в София!

Ето какво пише в него:

„Това събитие е значимо не само за района и за община Перник, а за цяла България. Знаете, че символиката на кукерите за прогонване на злите сили и всичко лошо, е дълбоко изконна българска ценност, залегнала във всеки български обичай и в повечето български традиции. Да лишите България от фестивала на кукерите е все едно да ни лишите от националния ни празник, иначе казано – НЕДОПУСТИМО Е!

Перничани не са виновни заради наложения воден режим, а кукерските групи от цяла България и гостите от чужбина пък съвсем нямат никакъв досег с водния проблем на града.

Редно е да вземете присърце този проблем и да намерите алтернативно решение за провеждането на фестивала. Длъжни сте да го направите, защото Ваша е отговорността българщината и традиционните ни празници да могат да се провеждат ежегодно и така, както заслужават. Разочарованието от липсата на съдействие със сигурност би било огромно, а общественото недоволство е напълно излишно, защото въпросът с провеждането на фестивала би могъл да се реши по елементарен начин.

Решението:

ПРЕМЕСТЕТЕ „СУРВА“ В СОФИЯ.

Столицата е абсолютно резонна възможност за безпроблемното протичане на фестивала.

1. Локацията е близка до Перник';

2. Няма воден режим;

3. Има достатъчно пространство, на което може да се проведе (НДК, бул. Витоша и т.н.);

4. Общината може да си го позволи и може да влезе в договорка с община Перник за финансовата част на организацията;

5. Това ще доведе до огромен приток на туристи в столицата, в следствие на което Общината ще се радва на гости, които иначе може би не стигат до столицата.

В случай, че София Ви се струва неудачен вариант, представете по-подходяща локация и зарадвайте българския народ. Той сега Ви гледа и ще очаква и наблюдава Вашите действия!”

 

 

Perfumeshop-summer

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени