По стъпките на мама и татко

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 351 | Брой коментари 0
09:27 10.08.2019

Когато мама или татко, а понякога и двамата прокарват пътеки с таланта си, е трудно да не влезеш в коловоза им. Особено ако този талант са ти го вплели здраво в ДНК-то. Пък и малките наследници няма как да не останат пленени от пъстрия и различен свят, който родителите им създават на театрална сцена или снимачна площадка. Като приказка, в която можеш да живееш, докато връстниците ти само я четат като задължителна литература през лятото.

Затова и историята помни цели актьорски династии не само у нас, но и по света. Кой не знае таланта на Шопови, кой не е чувал за него. Дядото Наум е истинска пътеводна светлина, а Христо е един от най-успелите български актьори зад граница, в чиято биография гордо грее ролята на Пилат Понтийски в „Страстите Христови“ на Мел Гибсън. Най-младата реколта – Наум Шопов-младши, беше решил твърдо да не тръгва по стъпките на изключителните си роднини, но съдбата беше отредила друго и днес дипломираният лекар е един от най-обичаните образи в телевизионната драма „Откраднат живот“ с огромна фенска маса. За него определено може да се каже, че блести със собствена светлина, а не с отразена от ярките натури на дядо си и баща си.

Неговият първи братовчед Асен Мутафчиев, който е и син на председателя на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев, също прави уверени крачки в руслото на баща си и дядо си, като основна него сцена в момента е театърът. Той дебютира в Сатирата тази пролет с пиесата „Трима мъже и една Маргарита“, чийто автор и режисьор е майка му Лиза Шопова.

Можем да продължим с примерите до безкрай, но ще се спрем само на още едни екранни любимци, които застанаха рамо до рамо на старта на „Откраднат живот“ - Стоян Алексиев и синът му Александър. И докато бащата е направил запомнящи се роли в театъра с крал Лир, Макбет и Чеховия Платонов – все класики, то наследникът още от старта на кариерата си избра друг път – чужбина, и по-точно лондонската сцена и холивудските продукции. Покрай една такава - „Джак Райън: Теория на хаоса“ с режисьор Кенет Брана, той сподели снимачна площадка с Кийра Найтли и Крис Пайн. Така не му се и наложи да доказва таланта си и да полага сизифовски усилия в началото на кариерата си, за да излезе от огромната сянка на баща си. Просто избра да се развива там, където не е нечий син, а просто Алек Алексиев.

След всички тези талантливи момчета обаче идва още едно, съвсем младо, но не по-малко талантливо поколение, което тази година прави първите си стъпки пред камера. Всички те са още дори непълнолетни и съчетават училището и тежките снимачни дни, за да чуят заветните аплодисменти на публиката, както го правят техните родителите – Башар Рахал, Юлиян Вергов, Александър Сано, Димитър Рачков, Евтим Милошев и Христина Апостолова, Иван Бърнев и Маргита Гошева.

Клои е едва на 17, екзотична, красива, талантлива, живее в Америка, но чувства и България като свой дом. „Едно лято не съм изкарала в САЩ. Ето сега снимам, видях си приятелите, все едно съм си вкъщи. На мен това ми е вкъщи“, признава голямата дъщеря на актьора Башар Рахал. Вече е взела решение, че иска да се занимава с кино, въпреки че баща й съвсем не е съгласен. Тя ще застане за втори път рамо до рамо с родителя си на голям екран във филма „Завръщане“ на Ники Илиев, чиято премиера е на 18 октомври. Дебюта си направи отново с българска лента - „Привличане“ на Яна Маринова през 2018-а.

„Аз играя Катрин, която е млада мацка, и съм дъщеря на баща ми. Много е различно да снимам с него, свикнала съм да играя с хора, които не познавам“, надигна завесата на продукцията Клои, която има и по-малка сестра - Индия. „Има стресови моменти, където не се разбираме (б.а. - с баща й) много-много. Но в живота не е така. Той е звезда в моя живот, даде ми пътя в актьорството. От малка съм по снимачните площадки“, сподели бъдещата актриса, която вече получи признание и зад Океана. През месец май триумфира с отличието за главна роля в спектакъл на младежките награди National Youth Arts Awards, където с участие се разписват представители на САЩ, Канада и Обединеното кралство. Приза си младата Рахал взе за превъплъщението си в Макмърфи от „Полет над кукувиче гнездо“. "Чела съм книгата 9 пъти и съм гледала филма десетки. А за ролята се борихме 18 момчета и 2 момичета", разказа Клои.

Въпреки че пред нея се отваря светла пътека в актьорското поприще от съвсем рано, татко й продължава да не е съгласен с избора й. „Бях против тя да се занимава с тази професия, защото за жени е супертрудна. Конкуренцията при тях е много по-голяма“, убеден е Башар, който освен като актьор се изявява и като продуцент на най-новия филм на Ники Илиев. Въпреки това именно Башо може да удари стабилно рамо на момичето си, защото е запознат с тънкостите в Меката на киното Холивуд. Преди време именно той е преподал тайните ходове за печелене на роля на Димитър Маринов, който с участието си в хитовата лента „Зелената книга“ стана първият българин, държал „Оскар“ в ръка. Двамата с Рахал са добри приятели, като именно Маринов е човекът, приютил актьора от ливански произход в дома си в САЩ.

Щурата и магнетична дъщеря на Мечката от Народния театър Юлиан Вергов и актрисата Ирина Яръмова – Алена, ще направи кинодебюта си рамо до рамо с баща си в лентата за необикновената поетеса Петя Дубарова - отнела живота си едва на 17 майсторка на искрящите рими. Филмът носи името „Петя на моята Петя“ и в главната роля е друга наследница на именит род – Алиса Атанасова. Тя е дъщеря на изтъкнатия актьор проф. Атанас Атанасов и актрисата Десислава Стойчева, а баба й и дядо й са легендите на първата ни сцена Виолета Бахчеванова и Васил Стойчев.

Алена обаче съвсем не е насочила цялата си енергия към академичното шлифоване на артистичния си талант. Също като баща си, който почти завършва МЕИ с „Индустриален маркетинг и мениджмънт“ и чак на 28 години се записва в колежа „Любен Грой“, защото е твърде стар за студент във ВИТИЗ. Разбрал, че иска да е актьор, защото като 17-годишен започнал за 3 години работа като сценичен работник в Младежкия театър и това бил най-добрият период от живота му. Та и Алена не е фиксирала вниманието си само към камерите. От звездния си баща е наследила и порива си към адреналина. Той с моторите, тя със скейтборда. "Можех да карам скейт от малка. Баща ми ме водеше на Паметника на Съветската армия, където гледах по-големите как карат. Реших, че е нещо различно, и просто го пробвах", сподели преди време тя. Сериозно кара от няколко години, а зимата яха сноуборда. Хобито й е достатъчно екстремно, за да има и физически последствия, а те са: "Чупила съм си лявата ръка 5 пъти, дясната 2 - 3 пъти, десния крак 2 пъти - един път по-леко, един път по-сериозно".

Лудетината обаче много харесва театъра и киното, особено българските, от дете. Но не е ходила на актьорски школи. Ако иска да участва в нещо, Юлиан я готви. Така било и при телевизионния й дебют, който беше през 2017-а в сериала „Откраднат живот“, където Вергов играе една от главните роли – на доц. Банков. Алена се появи за малко в ролята на 15-годишната пациентка Алиша, която се оказа „ябълката на раздора“ между докторите Борис Тасев (Наум Шопов-младши) и Вяра Добрева (Луиза Григорова). Въпреки че си учела текста предварително, много се притеснявала и не можела да каже и дума на снимките на сериала. А има достатъчно опит и на театрална сцена – в представлението на Мариус Куркински в Народния театър "Ревизор". Там тя играе дете и най-забавното е, че с годините вече все по-трудно облича роклята на персонажа си.

Дъщерята на Александър Сано и Нели Атанасова – Ава, е едва деветгодишна, но в крехкото си детско тяло е събрала завидния талант на баща си и красотата на майка си (не че Сано не е симпатичен). Очарователната малка актриса вече дебютира в един от най-добрите сериали родно производство - „Денят на бащата“ на БНТ. На снимачната площадка освен моралната подкрепа от баща си тя получи закалка и от едни от най-добрите актьори – Захари Бахаров и Весела Бабинова. В шестте епизода Ава влиза в ролята на детето в семейството на екранния образ на Сано и Глория Петкова, т.е. налага й се да играе дъщеря на собствения си баща, което може да изглежда лесно, но съвсем не е. Косъма от „Под прикритие“ заяви, че не е репетирал с дъщеря си у дома, защото това е работа на режисьора и той не иска да се бърка. А влизането й в сериала станало съвсем случайно. Няколко дни преди старта на снимките екипът изпитвал трудности и не можел да намери дете за двойката на Сано и Петкова. Затова Александър се разбрал с екипа да я заведе да я видят. Режисьорът Павел Веснаков си поговорил 3 минути с Ава и казал: „Това е!“

Засега професията на баща й й харесва, но още е малка и не могат да се правят прогнози дали ще избере сцената или някое от другите си хобита - пеене и танци. Ава обаче определено е артистична, пък и родителите й са помогнали на съдбата, като са хвърлили пъпчето на момиченцето не къде да е, а в Кралската академия по изкуства в Лондон.

За Матей Бърнев можем само да кажем, че чакаме с нетърпение да минат още няколко години, в които той категорично да вземе решение да посвети живота си на сцената, както са направили майка му – актрисата Маргита Гошева, и баща му – големият Иван Бърнев. Талантът на 13-годишния тинейджър избухна като супернова на малкия екран, където дебютира с главната роля в детския сериал „Островът на сините птици“ на БНТ. Изключително органичен, той влезе в банските на Ники и оглави банда от 5 хлапета, които в продължение на осем серии преживяха какви ли не приключения на морския бряг в началото на това лято. Матей също получи рамо от звездните си родители, които се присъединили към каста на поредицата, след като режисьорите Петър Вълчанов и Кристина Грозева (носители на „Кристален глобус 2019“ в Карлови Вари с лентата си „Бащата“) одобрили младежа за главната роля. Т.е. тук връзката е обратна – Матей влиза в продукцията след труден кастинг и вкарва родителите си в поредицата, но за негово „съжаление“ Маргита и Иван влезли в образите отново на негови родители и на екран. След като разбрал, че майка му и баща му ще са около него и на снимачната площадка, реагирал с „Оф, пак ли...“, разказа с усмивка на премиерата самата Маргита Гошева.

Сюжетът на „Островът на сините птици“ се завъртя около „най-гадната ваканция“ на Ники, а хлапето се справя повече от брилянтно със задачата си още от първия кадър. Заедно с майка си и баща си Ники заминава на море, но за голямо негово нещастие ги придружава малкият му братовчед Алекс, който откровено му досажда с детинщините си и пречи на баткото да снима своя видеоблог. Бързо обаче новите технологии дават път на истинското приключение, а именно – търсенето на пиратско съкровище.

Освен актьорските заложби Матей демонстрира и музикален талант в сериала, като го чухме в основната музикална тема по текст на Веселка Кунчева и музика на Христо Намлиев, носител на „Икар“ и „Аскеер“ за театрална музика.

Преди „Островът на сините птици“ Матей се дърпал да се явява по кастинги, въпреки че бил постоянно присъствие в детското неделно училище по театър на родителите си, което те правеха в продължение на две години в „Сфумато“. Там той нямало как да устои да не се пробва в заниманията на курсистите, намерил си приятели сред тях и дори се включил достойно в ролята на Чир в заключителната им продукция „Ние, врабчетата“ по Йордан Радичков, разказа преди време пред „Монитор“ майка му. Получавал много покани от колеги на майка му и баща му, но все отказвал, докато не дошло предложението да се пробва в детски сериал, на което Матей не устоял./Монитор бг

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени