Петиция за отмяна на Брекзит събра над 5 милиона подписа

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 251 | Брой коментари 0
07:43 25.03.2019

Петиция с искане за отмяна на Брекзит и запазване на членството на Обединеното кралство в Европейския съюз събра над 5 милиона подписа, съобщи „Гардиън“.

Тя получи най-широка подкрепа от всички петиции, публикувани някога на уебсайта на британския парламент. Предишният рекорд бе на подписка за провеждане на втори референдум за излизане на Великобритания от ЕС, която събра общо 4 милиона и 150 хиляди подписа през 2016 година.

"Правителството многократно е заявявало, че оттеглянето от ЕС е "волята на народа ". Трябва да сложим край на това начинание като демонстрираме силата на обществената подкрепа за идеята да останем в ЕС. Референдумът може да не се проведе, затова гласувайте сега", се казва в петицията.

Събирането на подписи започна на 20 февруари. До 18 март тя събра 10 хиляди, до 20 март над 100 хиляди, а на следващия ден надхвърли 2 милиона.

Според действащата във Великобритания процедура всяка петиция, която е събрала повече от 10 хиляди подписа, изисква официален отговор на правителството, а след достигане на 100 хиляди подписа тя трябва да се разгледа в парламента. В същото време няма гаранция, че исканията на поддръжниците на петицията ще бъдат удовлетворени.

 Правителството на Обединеното кралство и неговият ръководител Тереза Мей категорично се противопоставят на оттеглянето на известие за намерението на Великобритания да напусне ЕС, което Лондон изпрати в Брюксел на 29 март 2017 г., позовавайки се на член 50 от Договора от Лисабон за Европейския съюз./Дарик

mycomputer.BG

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени