Пет въпроса, които трябва да си зададем преди да вземем финансово решение

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 221 | Брой коментари 0
11:36 15.07.2019

Популярна мисъл гласи, че преди да купим дадена вещ трябва да се замислим за миг и да се запитаме: „Наистина ли се нуждая от това?“

Задаването на правилните въпроси може да ни помогне и когато ни се налага да вземем по-сериозни финансови решения. Всъщност нашите емоции, пристрастия и минал опит могат да направят така, че вземането на рационални решения да се окаже трудно. Ето няколко въпроса, с които можем да хвърлим повече светлина върху последиците от даден избор и да бъдем по-ефективни при вземането на правилните финансови решения.

Въпрос 1: Какви са нашите цели и стремежи?

Да се запитаме какви са нашите дългосрочни мечти и стремежи, за да разберем кое наистина е важно за нас. Един от начините за отговор на този въпрос е да си представим себе си в по-зряла възраст, след години. Както отбелязва поведенческият икономист Дан Голдщайн, нашите дългосрочни цели и потребности могат да бъдат много различни от тези, които имаме в момента. Това е свързано с естествената склонност на човек да обръща по-голямо внимание на настоящето.

Въпрос 2: Какви са начините за постигането на тези цели?

За това може да има повече от един възможен избор. Необходимо е да обмислим всички възможности една по една. Да не забравяме, че начинът, по който ни се представя информацията за различните варианти, може да окаже влияние върху нашите предпочитания. Това може да бъде опасно, когато се опитваме да вземем обективно и безпристрастно решение, което е най-подходящо за конкретната ситуация.

Въпрос 3: Какви са предимствата на всеки възможен избор?

Как може всеки от вариантите да ни помогне да се доближим до целите си? Някои потенциални ползи могат да бъдат очевидни, други по-малко видими. Има ли наистина голяма вероятност предимствата да станат реалност? По какъв начин  направените избори могат да повлияят върху други ситуации? Не бива да се страхуваме да отхвърлим предишните си избори в полза на алтернативни възможности, когато наяве излизат нови факти.

Въпрос 4: Какво трябва да пожертваме за всеки избор?

Какви са конкретните рискове, свързани с всеки вариант? Съществува ли скрита цена, която трябва да заплатим? След като направим своя избор, какви ползи или възможности по пътя могат да бъдат изгубени? Може да има смисъл да намалим краткосрочните ползи в името на по-големи, дългосрочни възможности.

Въпрос 5: Какво е възможно да загубим? Какво е най-лошото нещо, което може да се случи и може ли да живеем с него?

Страхът от загубата на нещо в комбинация с естествената ни инерция може да ни спре да правим промени, за да подобрим живота си. Понякога тези страхове не са реалистични. Добре е да отделим време и да се замислим относно потенциалните загуби, които могат да възникнат в резултат на конкретно решение, както и за начините за възстановяване след тях.

Всяка важна стъпка, която правим, трябва да бъде добре планирана и обмислена във финансово отношение, така че да ни помага да реализираме житейските си приоритети. Планирането на личните финанси с помощта на специалист ще ни помогне не само да си зададем правилните въпроси, но и да реализираме своите финансови цели, така че да живеем по-добре, да имаме повече възможности пред себе си и да постигаме с по-голяма степен на сигурност важните за нас неща./Новини бг

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени