Първата политическа декларация за ситуацията в Перник е факт

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 278 | Брой коментари 0
16:11 09.09.2019

Партиите в ПО „Демократична България“ в Перник  изпратиха до медиите декларация, относно качеството на въздуха и съмненията за нерегламентирано и неразрешено изгаряне на отпадъци в ТЕЦ „Република”. Публикуваме я без никаква редакторска намеса.

„Демократична България се обявява категорично против опитите, гражданите на Перник да бъдат превърнати, с помощта на действията на държавни органи и институции, в заложници на корпоративни и олигархични интереси за сметка на тяхното здраве и условия за живот, работа и почивка. Властта се опитва да раздели гражданите и да ги противопостави едни на други, или най - малкото да ги принуди да избират между качеството на въздуха, който дишат те и децата им и възможността една не малка част от тях и същите тези деца да останат без отопление през наближаващия есенно-зимен отоплителен сезон.

Не приемаме действията и бездействията на местната администрация, както и действията и

бездействията на регионалните структури на органите на държавна власт за адекватни и отговарящи на реалната ситуация с проблемите по отношение качеството на въздуха и причините за това.

 Не приемаме и остро се противопоставяме на действия целящи разделение и раздор на гражданското общество по приоритетните проблеми на града и общината ни.

Осъждаме всякакъв род действия на лица и фирми представляващи явна форма на изнудване от собственика на ТЕЦ-а Христо Ковачки.

Считаме държавната власт за негов съучастник доколкото си мълчи и бездейства с години и едва сега, седмици преди изборите, започна шумни проверки.

Смятаме всички предприети към този момент действия за неадекватни на тежестта на проблемите,нерационални по своята същност и не водещи до трайни и работещи решения.

 Категоричното ни становище е, че проблемите следва да намират своите бързи и ефикасни решения, на база действащата законодателна рамка в страната и ЕС, чрез формата на преговорите и взаимните компромиси, без това да е за сметка или в ущърб на обществения интерес, здравето или живота на хората и без това да води до влошаване на качеството на живот в и около района на гр. Перник.

Проблемът с ТЕЦ Република е заради дългогодишния отказ от инвестиции в нови, екологични инсталации, което логично води до сегашните трудности в работата му. Използването на тези и подобни проблеми с обществено значение, влияещи пряко върху живота и здравето на гражданите за постигане на корпоративноолигархични цели или извличане на политически дивиденти е недопустимо за държава член на ЕС .

Призоваваме местната власт в лицето на Кмета, г-жа Вяра Церовска и членовете на Общински съвет, към бързи и неотложни действия за предприемане на адекватни мерки, които да осигурят алтернативни източници на  отопление за детски градини, болници и училища на територията на гр. Перник през наближаващия есенно-зимен

сезон, и които към момента разчитат на такова само и единствено в качеството им на абонати на „Топлофикация Перник” АД.

Призоваваме органите на държавата и в частност на МОСВ, чрез неговите регионални структури, да осигурят спазване на законовите разпоредби и разрешителни при работата на ТЕЦ „Република” гр. Перник, без това да води до преустановяване на неговата дейност или да бъде за сметка на качеството на въздуха, който ще дишат перничани.

В защита на настоящата ни позиция, си запазваме правото да подкрепяме с всички разрешени от закона политически действия, справедливите искания на гражданите за чиста околна среда, качество и стандарт на живот”.

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени