Областният управител участва в ключова конференция за бъдещето на виртуалната реалност и изкуствения интелект

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 237 | Брой коментари 0
13:32 09.11.2018

Областният управител Ирена Соколова участва в конференция за виртуалната реалност и изкуствения интелект „Бъдещето на реалността", която се провежда в столицата.

Събитието е под патронажа на българския еврокомисар по цифровата икономика и общество Мария Габриел заедно с министър-председателя Бойко Борисов и събира лектори от България, Европа и от САЩ за дебат относно предизвикателствата пред обществените библиотеки, опазването и достъпа до културното наследство, новите технологии, медийната грамотност и цифровите умения.

"За мен значимостта на категорията "изкуствен интелект" с многото включени в нея теми и свързани въпроси освен вълнение и изкушение отваря и предизвикателството на моралните и етически норми на допустимост. Напредващият процес с анализ и удостоверяване начините на вземане на решение и възможността алгоритми да разшифроват подбуди, нагласи, дори моментни състояния и да произвеждат "реален човешки" емоционален и поведенчески отговор трябва да бъде обсъждан и морално контролиран процес. Алгоритъм на улични камери в някои страни следят маршрут и време, анализират скоростта, позата на тялото, необичайност на движенията, нетипичност на позата и др. и прогнозират последващи емоции и бъдещи поведенчески реакции. Чрез алгоритъм се изчислява кои са необичайните маршрути и дейности на минувачите. Често алгоритмите действат в рамките на това, което е известно като "черна кутия" – което означава, че техните собственици не могат да видят как точно се вземат решения", сподели Соколова след форума

„Иновациите вървят ръка за ръка с много други въпроси. Точно това е силата на тази конференция. Имайки в центъра виртуалната реалност, тя поставя изключително важни въпроси за това какво се случва с нашата подкрепа за иновациите и научните изследвания; въпроси относно това, как ние като политици съумяваме да осигурим крехкия баланс между регулация, но не свръхрегулация, между създаване на възможност за изцяло съхраняване на този невероятен капацитет на норми и технологии, за създаване на нови продукти и услуги. Инвестицията в уменията и в цифровите компетентности е нещо, за което трябва да мислим и занапред. Ако не инвестираме в човека, трудно е да се постига някакъв резултат. Затова е важно да продължим да инвестираме в образованието, в хората, които работят сега. Голяма част от работните места ще се трансформират в изкуствен интелект и виртуална реалност. Това, което ми се иска и ще продължа да настоявам е наследникът на програмата „Хоризонт 2020", който ще бъде „Хоризонт Европа" да има повече средства за изследвания и иновации в областта на виртуалната реалност. Затова предложението от мен и моя екип е в следващия програмен период на програмата „Хоризонт Европа" да има 16 млрд. евро, от които една немалка част да бъдат вложени в такъв тип иновации", каза Габриел на форума.

Еврокомисарят добави още, че страната ни има потенциал да се превърне в хъб за иновации и виртуална реалност.

perfumeshop.BG

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени