mycomputer.BG

Над 50% от българите са спрели да пътуват заради COVID-19

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 372 | Брой коментари 0
16:26 21.08.2020

 

Глобалната пандемия от COVID-19 е отказала повече от половината българи да пътуват, показват експресни данни на НСИ за извършените пътувания в рамките на второто тримесечие на 2020 г.

Броят на пътувалите е с 63% по-нисък в сравнение с миналата година. Това се усеща особено при пътуванията в чужбина, които са с цели 86% по-малко, а в рамките на България понижението е 55%.

Общо близо половин милион българи са осъществили пътуване през второто тримесечие на 2020 г., показва предварителни данни на НСИ за българските граждани на възраст над 15 години.

Има значителен спад на разходите, които туристите правят по време на своите пътувания. В България те са харчели по 176 лв. (спад от 11% на годишна база), а в чужбина – 497 лв. (спад от 24% на годишна база).

93% от тях са пътували само вътре в страната. Щастливците, които са успели и през тази година да бъдат туристи в чужбина са 7%, около 0,5% са пътували и зад граница и у нас.

Данните на НСИ сочат, че целта на пътуването в рамките на страната за 45% от анкетираните е било туризъм, а на други 45% - посещение на близки. Около 5% са пътували в България по работа, а останалите 5% - с друга цел.

За сметка на това над 80% от пътувалите в чужбина са го правили заради туризъм, а 7% - по работа. Показателна е промяната спрямо миналата година в организацията на пътуванията в чужбина. През изминалото тримесечие цели 80% от туристите са организирали посещението на чуждестранна държава сами, а 20% - чрез агенция. А в периода април-юни 2019 г. агенции са използвали повече от 30% от туристите./ manager.bg

Bitaka

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени