МВнР: Какво трябва да знаем след като Великобритания напусне ЕС

от PernikNews
Последно редактирана на: 16:00 31.01.2020 | Прочитания 203 | Брой коментари 0
00:22 01.02.2020

На 31 януари 2020 г. в 23 ч. или 01 ч. на 1 февруари, българско време Великобритания напуска Европейския съюз – решение, за което България съжалява, но уважава. Въпреки това връзките на страните-членки от ЕС, включително на България, с Великобритания няма да бъдат нарушени, съобщават от пресцентъра на МВнР.

На 1 февруари 2020 г. започва т.нар. Преходен период, по време на който трябва да бъдат договорени съдържанието и параметрите на бъдещите отношения с Лондон. Той трябва да приключи на 31 декември 2020 г., но може да бъде удължен с до две години, ако за това има общо съгласие между ЕС и Великобритания.

Правилата за пътуване остават непроменени в рамките на Преходния период. Гражданите на ЕС ще могат да влизат във Великобритания с лична карта или със задграничен паспорт. От Външно съветват да се снабдим с международен паспорт с биометрични данни, ако планираме пътуване до Обединеното кралство след 1 януари 2021 г., тъй като тогава правилата може да бъдат променени.

Срокът за подаване на документи за Статут на уседналост във Великобритания е до 30 юни 2021 г. Според последната официална статистика на МВР на Великобритания общият брой на

подадените заявления от български граждани за получаване на Статут на уседналост/Временен статут на уседналост е 139 000. България е на първо място по брой кандидатствали по схемата спрямо размера на българската общност в Обединеното кралство. България зае тези предни позиции още в самото начало на процеса, благодарение на интензивна разяснителна кампания, осъществена от МВнР и посолството ни в Лондон от края на 2018 г. и през цялата 2019 г. Мисията ни проведе срещи в над 30 града в Обединеното кралство, като поддържаше непрекъснат контакт с гражданите и им оказваше съдействие.

До края на Преходния период няма да има промени в правата на българските граждани във Великобритания, както и на британските граждани у нас. Условията и правилата за работа, търговия, бизнес, обучение, туризъм и др. до неговия край остават непроменени.

Европейските здравни карти също ще продължат да бъдат валидни до края на Преходния период. Действащата в момента роуминг схема, позната като „Roam like at home”, може да продължи да бъде прилагана само, ако има сключени споразумения между българските и британските мобилни оператори. В рамките на Преходния период правилата за банкиране ще останат същите, както досега. По въпроса за таксите съветваме сънародниците ни да се обърнат към банката, с която работят, тъй като условията за теглене могат да се различават в зависимост от сключения договор.

 „Ако искате да посетите Великобритания за срок до 90 дни ще можете да направите това без виза.“. Това потвърди часове преди Брекзит британският посланик у нас Ема Хопкинс, визирайки условията за престой на Острова, които бяха обект на преговори между Лондон и Брюксел през миналата година.

„Искаме да напуснем ЕС достойно. Нито ще празнуваме, нито ще оплакваме, а гледаме с позитивен поглед напред в бъдещето“, каза тя в ефира на bTV. Тя припомни, че 140 000 български граждани са подали молба за статут на уседналост във Великобритания.

„От 1 януари 2021 г. ще въведем нова схема за емиграция. Това са правилата, които ще се отнасят за онези, които искат по-дългосрочно да работят или учат в Обединеното кралство. Възможно е тази схема да обхване и сезонната работа“, уточни Хопкинс. До края на тази година българите имали възможността да се заселят в Обединеното кралство и да останат там дългосрочно. Около 6000 български студенти учели на Острова, а в същото време 2000 британци следвали в България, най вече медицина и било важно те да продължат образованието си. До края на 2020 г. всеки можел да започне обучение във Великобритания при същите условия такси и достъп до студентски заеми. В следващите месеца щяло да стане ясно какъв ще е режимът за периода след 2020 г.

„Възможно е да има промяна. Британските университет обаче биха искали да се запази преференциалният достъп за европейски граждани, така че това ще бъде обект на преговори. Ако има промяна ще я съобщим достатъчно рано, защото искаме всички тези талантливи млади хора да продължат да идват за обучение в Обединеното кралство“, обясни посланикът на Великобритания у нас и в допълнение констатира, че българските студенти са сред най-талантливите в страната й. От думите й стана ясно също така, че тази седмица се поставя началото на нова кампания във връзка с търговията на Острова с 13 страни извън ЕС. „Много сме развълнувани от възможността да укрепим контактите си с някои страни, с които имаме исторически силни връзки. Ще сме активни в международен план. Ще укрепим и своята дипломатическа служба“, подчерта Хопкинс.

И добави: „Няма да седим около една маса с ЕС, но това не значи, че няма да си говорим. Това ни дава възможност да работим по по-различен начин. В голяма степен всичко, което правим, ще остане непроменено, защото споделяме едни и същи ценности.“/Монитор бг

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени