"Може ли вирусът да влезе в моето тяло", или как да говорим с най-малките за COVID-19

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 120 | Брой коментари 0
07:38 24.03.2020

Дни след като разпространението на COVID-19 беше обявено за пандемия, броят на случаите в света продължава да расте. България също не е беше пощадена от пандемията. Сред потвърдените случаи има и деца.

От името на УНИЦЕФ, представителят на Детския фонд на ООН д-р Джейн Муита изрази солидарност с българския народ, както и дълбоката благодарност към всички онези, които усилено се борят, за да защитят хората и да спасяват животи. УНИЦЕФ напълно подкрепя предприетите от правителството мерки и призовава хората да ги спазват.

Детският фонд на ООН предлага и поредица съвети към родителите за това как да говорят с децата си за коронавируса и ситуацията на изолация.

Как да говорим с по-малките момичета и момчета

Текстът е предназначен да послужи като ориентир за това как да се говори за коронавируса просто, ясно и по вдъхващ спокойствие начин, като същевременно се обръща внимание на емоциите, които може да изпитват малките деца.

Защо толкова много хора говорят за нещо, което се нарича "коронавирус"?

"Коронавирус" е името на група вируси, от които хората могат да се разболеят.

Вирусите са съвсем мънички организми, които не можете да видите. Те се виждат само с много специални лупи за разглеждане на малки неща. Тъй като са толкова малки, те лесно могат да влязат в тялото и могат да разболеят хората

Коронавирусите са вид вируси, които са наречени така, защото изглеждат все едно имат корони.

Коронавирусите съществуват от много години, но наскоро се появи един нов член на тяхното семейство , който се нарича "коронавирус 2019", за който никой не знаеше!

Затова сега изучаваме как този вирус преминава от един човек на друг и какво прави вътре в телата ни, за да ни разболее.

Много е известен, защото е нов!

Може ли да влезе в моето тяло?

Да. Но сам не може да лети. За да се придвижи, трябва да премине от един човек на друг. Това се нарича "заразяване" и е начинът, по който вирусът преминава от едно тяло в друго.

Коронавирусът не може да скача много далеч, така че за да се придвижи, използва някои от следните начини:

Може да скача от ръка на ръка, когато хората се ръкуват или се докосват. Затова е важно да си миеш ръцете със сапун и вода толкова време, колкото продължава една песен. Може да се измиеш и с препарат на спиртна основа, който изсъхва сам.

През следващите няколко дни, ако някой дойде и иска сърдечно да те поздрави, можеш да му помахаш с ръка, без да го докосваш. Можеш да го поздравиш също толкова топло и с жестове и усмивка!

Вирусът може да се пренася и в капчиците слюнка, които се разпръскват, когато говорим, кашляме или кихаме. Ако видиш някой да кашля или да киха, по-добре стой по-далеч, за да не стигнат капчиците до теб.

Може също да чака на масаили на някакви мебели, докоснати от човек, заразен с вируса, и да се прехвърли на следващия човек, който докосне тези мебелиили предмети. Но не се притеснявай, защото ако те са добре почистени, там вече няма вируси.

А какво става, ако вирусът влезе в моето тяло?

Може да не ти е добре, както когато имаш настинка. Може да имаш температура, кашлица и да ти е по-трудно да дишаш.

Но също както другите пъти, когато си боледувал, след няколко дни ще се почувстваш по-добре и отново ще си играеш с твоите приятели?

 

Почти всеки човек, заразен с вируса, след няколко дни се чувства отново добре.

Хората, които се грижат за теб, ще продължат да те защитават и да осигуряват твоята безопасност.

Възрастните гледат новините за новия коронавирус. Така те научават как да се грижат за теб и да те защитават, за да си добре.

Ако се разболееш, възрастните ще се погрижат за теб, така че скоро да оздравееш.

Ако си бил с човек, който се е разболял, защото се е заразил с коронавирус, може да се наложи да си останеш за няколко дни вкъщи, дори когато се чувстваш добре. Така ще могат по-добре да се погрижат за теб, ако започнеш да се разболяваш, и ще се попречи на вируса да продължи да се предава на други деца.

Възможно е да се случи и така, че няколко дни да не можеш да ходиш на детска градина. Това може да не ти хареса, но е много важно, защото е начин да си защитен и да не се заразиш.

През цялото това време много учени работят, за да спрат предаването на вируса и търсят ваксини, за да може всички да сме защитени.

Говори с възрастните, които се грижат за теб, и ги питай за всичко, което те интересува.

Съвети към родителите

Нормално е да се почувствате разтревожени от всичко, което чувате за заболяването коронавирус COVID-19 в момента. Разбираемо е, ако и децата ви също се чувстват тревожни. На децата може да им е трудно да разберат какво виждат онлайн или по телевизията - или чуват от други хора - така че те могат да бъдат особено уязвими за чувствакато тревожност, стрес и тъга. Откритият и подкрепящ разговор с вашите деца може да им помогне да разберат ситуацията, да се справят и дори да помогнат на другите.

Задавайте отворени въпроси и слушайте

Започнете, като поканите детето си да говори по проблема. Разберете какво вече знае, дали има достоверна и надеждна информация и го оставете да води разговора. Ако децата ви са съвсем малки и не са чували за епидемията, може би не е необходимо да повдигате въпроса - просто използвайте шанса да им напомните за добрите хигиенни практики, без да въвеждате нови страхове.

Уверете се, че сте в защитена среда и позволете на детето си да говори свободно. Рисуването, историите и други дейности могат да помогнат за започването на разговор.

Най-важното е, да не омаловажавате и да не отричате техните притеснения. Не забравяйте да признаете техните чувства и да ги уверите, че е естествено да се страхувате от тези неща.

Демонстрирайте, че слушате, като им отделите цялото си внимание и се уверете, че разбират, че могат да говорят с вас и с техните учители, когато пожелаят.

Бъдете честни: обяснете истината по начин, който е подходящ за децата

Децата имат право на достоверна информация за случващото се в света, но възрастните също имат отговорност да ги пазят. Използвайте подходящ за възрастта им език, наблюдавайте реакциите им и бъдете бдителни за нивото на тяхната тревожност.

Ако не можете да отговорите на техните въпроси, не се базирайте на предположения. Използвайте го като възможност да проучите отговорите заедно. Уебсайтове на международни организации като УНИЦЕФ и Световната здравна организация са надеждни източници на информация. Обяснете им, че част от информацията онлайн не е достоверна и че е най-добре да се доверят на експертите.

Покажете им как да защитят себе си и приятелите си

Един от най-добрите начини да се предпазят от коронавирус и други заболявания, е просто да бъдат насърчени редовно да си мият ръцете. Не е нужно да започвате специален разговор, който да бъде плашещ за тях. Пейте заедно или следвайте този танц, за да направите разговора ви забавен. Можете също така да покажете на децата как да покриват устата си с лакът, когато кашлят или кихат и да им обясните, че е най-добре да не се приближават твърде много до хората, които имат подобни симптоми.

Също така ги помолете да ви кажат, ако започнат да се чувстват зле, ако имат температура, ако кашлят или имат затруднено дишане.

Успокойте ги

Когато виждаме много тревожни новини по телевизията или онлайн, често у нас остава чувството, че кризата е навсякъде около нас. Децата не правят разлика между това, което виждат на екрана и собствената си реалност и могат да повярват, че са в непосредствена опасност. Можете да им помогнете да се справят със стреса, като им предоставите възможност да играят и да се отпуснат, когато е възможно. Практикувайте редовните хигиенни навици и се придържайте към ежедневния си режим, доколкото е възможно, особено преди лягане. Ако това е невъзможно, създайте си нови ежедневни ритуали в нова среда.

Ако имате инфекция във вашия район, напомнете на децата си, че няма вероятност да хванат болестта, че повечето хора, които имат коронавирус, не се разболяват и че много възрастни работят усилено, за да предпазят семейството ви в безопасност.

Ако детето ви не се чувства добре, обяснете, че трябва да остане вкъщи / в болницата, защото така е по-безопасно за него и за приятелите му. Уверете го, че знаете, че е трудно (може би страшно или дори скучно) на моменти, но че спазването на правилата ще ви помогне да предпазите всички.

Проверете дали не са жертви на тормоз или самите те не тормозят някого

Появата на коронавирус донесе множество съобщения за расова дискриминация по целия свят, така че е важно да проверите дали вашите деца не са обект на тормоз или дали не допринасят за тормоза.

Обяснете, че коронавирусът няма нищо общо с това как изглежда някой, откъде е или на какъв език говори. Ако в училище са станали свидетели на други деца, жертви на тормоз, те трябва да се чувстват удобно да споделят с възрастен, на когото имат доверие.

Напомнете на децата си, че всеки заслужава да бъде в безопасност в училище. Тормозът е недопустим и неправилен и всеки трябва да се постарае да показва съпричастност и да оказва подкрепа.

Покажете им примери на хора, които помагат

За децата е важно да знаят, че хората си помагат взаимно с доброта и щедрост.Споделете истории на здравни работници, учени и млади хора, наред с други, които работят за спиране на епидемията и за опазване на здравето в общността. Голямо успокоение е да знаем, че има много съпричастни хора, които полагат усилия за овладяване на ситуацията.

Погрижете се за себе си

Можете да помогнете на децата си само, ако и вие се справяте с тревожността. Децата ще наблюдават вашите собствени реакции на новините, така че го имайте предвид и за да им помогнете, им покажете, че сте спокойни и всичко е под контрол.

Ако се чувствате тревожни или разстроени, отделете време за себе си и се свържете с други семейства, приятели и доверени хора от вашата общност. Отделете малко време да правите неща, които ви помагат да се отпуснете и да се възстановите.

Завършете внимателно разговорите

Важно е да знаем, че не оставяме децата в състояние на тревожност. Когато разговорът ви приключи, опитайте се да прецените нивото на тревожност, като наблюдавате езика на тялото им, обърнете внимание дали използват обичайния тон на гласа си и наблюдавайте дишането им.

Напомнете на децата си, че те могат да водят други трудни разговори с вас по всяко време. Напомнете им, че ви е грижа, че ги слушате и че сте на разположение винаги, когато се чувстват притеснени./Дневник бг

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени