Легендата с български корени: Силви Вартан на 75!

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 197 | Брой коментари 0
11:37 15.08.2019

Легендарната певица Силви Вартан навършва 75 години на 15 август. Тя е родена през 1944 г. в софийското село Искрец. Баща й – Жорж Вартанян, е роден във Франция от майка българка и баща арменец. Майка й пък – Илона, е дъщеря на известния архитект Рудолф Майер, потомък на унгарски евреи.

 „Българското си детство” Вартан прекарва в София, след като къщата им в Искрец е национализирана през 1944 г. През 1950 г. филмовият режисьор Дако Даковски, който е приятел на баща й, й предлага ролята на ученичка във филма „Под игото“.

Когато е на осем години, семейството й се мести във Франция. След досега с киното у нас, в Париж се докосва и до музиката покрай брат си и неговите приятели и колеги. Когато през 1961 г. записва песента „Panne d'essence“ в дует с Франки Джордан, медиите я наричат „ученичката, танцуваща туист“. За да продължи с музикалната си кариера, се налага да напусне училището със строги порядки. Явно не е било грешка, защото оттам нататък кариерата й се развива само нагоре. Първият й записан в Америка албум „A gift wrapped from Paris“ бива издаден в Германия, Япония, Южна Америка и САЩ. Обикаля всички големи телевизионни шоута в Щатите. Обикаля и света с концерти в Канада, Япония, Южна Америка и дори Полинезия.

 По време на турне с Джони Холидей двамата се влюбват и публиката ги нарича „златната двойка на Франция”. Двамата се развеждат и тя има втори брак с Тони Скоти, с когото осиновяват момиче от България – Дарина.

Своят истински кинодебют Силви Вартан прави през 1964 г. във филма Patate“ („Картоф“). Но три десетилетия след това започва по-активно филмовата й кариера.

 Заради благотворителната си дейност у нас, тя е отличена със знак „Почетен гражданин на София”, с „Медал за човеколюбие“ на БЧК, лице е на програмата „Топъл обяд“.

 Има десетки албуми и участва в много филми. Издадени са и три нейни автобиографии. /Дарик

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени