Кризата с коронавируса и убеждаването на хората: Уроци за Европа от Италия

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 141 | Брой коментари 0
01:23 24.03.2020

Обикновено да изпиеш един аперитив на площад "Сан Марко" във Венеция би струвало цяло състояние. Не и на 3 март, когато собствениците на заведения предлагаха безплатно питие за всичко поръчано в опит да привлекат клиенти, докато градът се изпразваше на фона на разрастващата се епидемия от коронавируса в Италия. Идеята беше тази оферта да важи един месец, разказва "Гардиън".

Собствениците на бизнес трудно могат да бъдат винени за страховете за последиците от коронавируса върху прехраната им, особено на фона на объркващите послания от лидерите.

На 27 февруари, четири дена, след като 11 града в северната част на страната бяха поставени под карантина и когато 17 души починаха от вируса, а 650 бяха заразени, Никола Дзингарети, лидерът на управляващата Демократическа партия, отпътува за Милано, чийто район, Ломбардия, е центърът на епидемията, за аперитив с група студенти. "Не трябва да променяме навиците си", написа той в публикация в социалните медии. "Нашата икономика е по-силна от страха, нека излезем за по аперитив, кафе или за да хапнем пица".

В същия ден Бепе Сала, кметът на Милано, сподели видео с лозунга "Милано не спира". Клипът съдържаше кадри с хора, които се прегръщат хранят се в ресторанти, разхождат се в паркове и чакат на гари. Девет дена след пътуването му до града, когато броят на смъртните случаи се беше увеличил до 233, а този на потвърдените случаи на заразените - до 5883, Дзингарети обяви, че е болен от новия вирус.

Опитът на Италия може да послужи като предупреждение за други европейски страни, които изглежда следват подобна траектория на заразяване.

Джузепе Панталео, социален психолог в университета Vita-Salute San Raffaele в Милано, каза: "В началото хората не вярваха какво се случва, така че политици като Дзингарети и други просто искаха да успокоят населението. Той отиде в Милано, за да демонстрира, че някакви форми на социално поведение все още са безопасни и че правителството работи за решение и така нататък, но той, разбира се, подцени риска".

Между лекарите също имаше сблъсъци, тъй като някои приеха вируса сериозно, а други го определиха като само малко по-сериозен от грип.

Докато вирусът се разпространяваше, хората се обърнаха към хумора, с мемета и видеа, които се споделяха в социалните мрежи, включително едно с италианска баба, даваща съвети за миенето на ръцете.

"Дали в социалните си групи или в социалните мрежи, хората реагираха с шеги и ирония", коментира Панталео. "Смехът е много честа реакция при хората, които са се изправили пред идеята за смъртта. Но, разбира се, в тези начални дни никой не я смяташе за сериозна възможност".

Целувките по бузите бяха забранени, а социалната дистанция се препоръчваше. Хората обаче продължаваха да са навън, да посещават барове, ресторанти, паркове и плажове. Без училища или университети, тийнейджъри и студенти използваха възможостта да се срещат повече с приятели.

В по-голямата си част животът продължи както обикновено до внезапната промяна на 8 март, когато смъртните случаи от COVID-19 скочиха с повече от 50%. Премиерът Джузепе Конте нареди карантина на цяла Ломбардия и 14 други провинции в сериозно засегнати северни региони. Новините за карантината изтекоха в италианските медии няколко часа преди официалното ѝ обявяване, което накара хиляди хора от юга, намиращи се в Северна Италия, да тръгнат към домовете си.

Националната блокада дойде на 10 март, но мерките действително започнаха да се осъзнават няколко дена по-късно, когато барове, ресторанти и други нежизненоважни магазини бяха затворени в цялата страна. Тонът на Конте стана по-ясен и по-директен. Той благодари на италианците за "огромните жертви", които правят за общото благо и продължи да призовава хората да останат по домовете си.

 

Сара Раджинели, психолог в Анкона, в региона Марке, каза: "В момента, в който политиците се промениха и започнаха да говорят по по-ясен и директен начин, поведението на хората също се промени. В момента, в който на италианците бе казано да си останат удома и бяха въведени строги мерки за ограничаване, мнозинството от населението ги спази".

 

Въпреки това за една седмица полицията глоби над 40 хил. души за нарушаване на правилата на карантината, според които хората могат да пътуват само ако е крайно необходимо, например за работа, по здравословни причини или за да отидат до супермаркета. През последните дни полицията засили проверките, а военни обикалят по улиците на Неапол и Сицилия. Може би разбирайки погрешно правилата, хората отидоха да потичат или да се разходят в парка, което доведе до затваряне на парковете в събота. Хората все още могат да спортуват навън, но ако са близко до домовете си.

След още един рязък скок в смъртните случаи в събота през нощта, достигайки 4825, Конте изнесе още една драматична реч, обявявайки, че всички фирми, с изключение на тези, доставящи основни храни и услуги, трябва да затворят. "Това е най-трудната криза в нашия следовенен период", подчерта той.

Панталео коментира: "Сега ние наистина сме свързани с възможността да умрем - било то самите ние, член на семейството или приятел, приемаме го сериозно и сме все по-мотивирани да се държим в съответствие със социалните норми". "Така че примерът, даван от институциите, е много важен, защото ако нормите са ясни и груповите лидери се придържат към тях, тогава ние ще ги следваме. Освен това нашето самочувствие ще се повиши, защото действаме заедно към една обща цел, допринасяйки дори и с това да бъдем възможно най-спокойни вкъщи"./Дневник бг

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени