"Къщата на маските" в село Кошарево отваря врати за първите си посетители

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 3003 | Брой коментари 0
10:19 23.08.2018

На 27 септември (Кръстовден) официално ще бъде открита „Къщата на маските" в с. Кошарево. Тя бе реновирана по проект „Туризъм и традиции – цветни, забавни, атрактивни", финансиран по Програмата за трансгранично сътрудничество Интеррег – ИПП, България-Сърбия.

Партньори в него са Областна администрация - Перник и община Цървени кръст, гр. Ниш (Сърбия). Реконструкцията на емблематичната къща от Граово е на стойност 250 000 евро.

На този етап са приключили всички строително-възстановителни дейности по емблематичната сграда, като е запазен изцяло автентичният й вид и този на оградата. Дворното място е облагородено с изградени алеи, засадени цветя и различни растителни видове. Завършен е и посетителският център към комплекса. Част от интересните атракции за гостите ще бъдат подготвените три мобилните приложения. С тях всеки дошъл ще научи повече за традицията „Сурова", за особеностите на различните видове маски от региона и майсторите им, за спецификата на отделните сурвакарски групи и техните костюми. Информацията ще бъде поднесена по забавен начин с игрови елементи. Апликациите ще позволят всеки да изработи своя собствена интерактивна маска или да се снима с избран експонат. В ход е и изпълнението на вътрешното интериорно пространство на къщата, която ще събере сурвакарски уникати от Граово.

ГЕРБ

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени