mycomputer.BG

Иван Витанов обвинява в престъпно нехайство Ирена Соколова и Вяра Церовска!

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 1168 | Брой коментари 0
11:32 15.01.2020

За престъпно нехайство на бившия областен управител Ирена Соколова и бившия кмет на Перник  Вяра Церовска съобщава бившият шеф на ВиК-Перник Иван Витанов пред прокуратурата.

В писмените му показания, разпространени днес, пише, че е поискал въвеждане на режим през октомври, когато в язовира е имало около 8 млн. куб. м. вода. Изпратил писма до тогавашния областен управител Ирена Соколова, до кмета Вяра Церовска и до Общинския съвет.

Отговор не получил, но седмица по-късно е бил извикан на среща в областната администрация и в присъствието на Владислав Караилиев, зам.-кмет на Перник и служители във ВиК асоциацията на област Перник, бил попитан "дали си представя какво ще последва от евентуално въвеждане на воден режим преди изборите".

Срещу бившият областен управител Ирена Соколова и кметът Вяра Церовска (ГЕРБ) все още няма обвинения от прокуратурата.

Водният режимът в Перник бе обявен едва през декември след местните избори, след като за кмет бе избран Станислав Владимиров от БСП.

От обвинението са категорични, че до кризата нямаше да се стигне, ако екоминистърът в оставка Нено Димов не беше разрешил вода от язовир "Студена" да отива за промишлени нужди.

"Когато преди около месец стана ясно, че са намерени нелегални отклонения към Радомир, аз извиках главния енергетик на дружеството и ръководителя на район Радомир - Румен Янев. От тях разбрах, че тази помпена станция е изградена с цел да се подава вода към Радомир -това се е случвало от нейното съществуване", е казал още Витанов за медийните "разкрития", че отклоненонието е било незаконно. Заради спирането на водата към Радомир, няколко села и високите зони на града, ще трябва да минат на воден режим, според Витанов.

Специализираната прокуратура публикува част от доказателствения материал по делото и по-специално протоколи от разпити на свидетели, справки за състоянието на яз. "Студена" от последните месеци, разрешителни и графици за ползване на водата, съобщиха от Прокуратурата.

"Прокуратурата счита, че в резултат на извършеното престъпно деяние са последвали значителни щети на стопанството, изразяващи се в разходването на 7, 223 млн. куб. м. вода от яз. „Студена“, което е довело до намаляване на общия обем воден ресурс на язовира до критичните нива, близки до т. нар. „мъртъв обем“ на язовира. В резултат на това се е стигнало до значителен недостиг на водния ресурс за питейно битови нужди на жителите на гр. Перник и околните селища./Епицентър бг

Perfumeshop-summer

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени