Икономисти: Пикът на Covid-19 ще е до 8 седмици

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 382 | Брой коментари 0
19:54 17.03.2020

Преди седмица американската инвестиционна банка Goldman Sachs се опита да успокои своите инвестиционни клиенти и организира видеоконференция, в която участваха главният икономист на компанията Ян Хациус и медицинският ѝ анализатор Майкъл Рендел.

Някои от участниците обаче са си водили записки по време на разговора, които впоследствие излязоха в публичното пространство и предизвикаха гневни коментари по адрес на Goldman заради това, че банката изглежда подценява опасността от епидемията, пише Forbes.

Дали обаче това наистина е така или в аргументите на иневстиционната банка и нейните икономисти има смисъл?

В официалната позиция на Goldman Sachs се посочва, че в изтеклата информация се съдържа само “базова информация от целия конферентен разговор” и че в него са цитирани статистически данни от различни източници, някои от които са грешни.

Ето обаче какви са основните изводи в анализа на икономистите на компанията, цитиран в социалните мрежи:

-Около 50% от американците ще бъдат заразени (около 150 милиона души), тъй като вирусът е силно прилепчив. Статистиката е подобна на тази, характерна за сезонния грип, който има над 200 щама и всяка година мнозинството от американците преболедуват между 2 и 4 от тях.

-70% от населението на Германия също ще бъде заразено (около 58 милиона души). Това ще е и втората най-значима индустриална икономика, която се очаква да бъде засегната.

-Очаква се пикът на епидемията да бъде достигнат през следващите 8 седмици, след което тя ще започне да отслабва.

-Разпространението на вируса е концентрирано в границите между 30-ия и 50-ия паралел северна ширина, което означава, че, подобно на обикновената настинка и сезонния грип, е характерен по-скоро за студения сезон и е по-скоро сезонен. Наближаващото лято в Северното полукълбо вероятно ще помогне за ограничаване на разпространението му.

-Около 80% от заразените прекарват болестта само с леки начални симптоми, 15% - със средно тежки и само 5% - с критично тежки, изискващи болнично лечение. Ранните симптоми наподобяват настинка, а средните са като при обикновения грип и изискват домашно лечение в период от две седмици. За останалите 5% се изисква интензивно лечение, като то се налага най-вече при възрастните пациенти.

-Смъртността при заболяването е около 2% и е концентрирана в най-високите възрастови групи и хората с хронични и тежки имунни заболявания. Това означава около 3 милиона души в САЩ. Според анализа на икономистите всяка година в страната около 3 милиона души умират от старост и придружаващи заболявания, като тези групи до голяма степен се припокриват. Това означава, че не се очаква коронавирусът да погуби 3 милиона души, тъй като възрастните хора така или иначе са предразположени към респираторни усложнения. Той обаче може да предизвика по-голямо натоварване върху здравната система на страната.

-Според анализаторите на Goldman Sachs все още съществува дебат да това как трябва да се действа преди да е налична ваксина срещу новия вирус. В САЩ тенденцията е по-скоро да се прилага строга карантина. Във Великобритания (поне досега) по-скоро се залага на възможността за разрешаване на по-бързо разпространение с надеждата за придобиване на “естествен групов имунитет”. По всяка вероятност карантината ще бъде неефективна и ще доведе до огромни икономически загуби, но ще забави разпространението и ще даде възможност на здравната система да поеме допълнителния товар.

-Икономиката на Китай понесе тежки щети, което се отрази и върху веригите за доставка към останалите държави. За пълното ѝ възстановяване вероятно ще са необходими поне шест месеца. Глобалният ръст на БВП се очаква да е най-ниският за последните 30 години – около 2%.

-От Goldman прогнозират спад на S&P 500 с между 15% и 20% за 2020 година. Според техните експерти самата епидемия също ще нанесе икономически щети, но по-сериозните ще бъдат предизвикани от психологията на пазара. Според икономиситте вирусите са част от човешкия живот още от самата зора на цивилизацията и по всяка вероятност ситуацията на пазарите ще се нормализира още през втората половина на тази година.

-Експертите на инвестиционната банка са на мнение, че инвеститорите така или иначе от известно време са търсели причина за корекция на най-дългия “бичи” пазар в историята на Уолстрийт. По думите им няма системни икономически рискове, правителствата въвеждат незабавни финансови стимули, а капиталовата позиция на банките е стабилна. Те смятат, че кризата с Covid-19 наподобява по-скоро тази от 11 септември 2001 г., отколкото на тази от 2008 година.

Действително, някои от тезите им изглеждат стряскащи към днешна дата и биха могли да се тълкуват като подценяване на ситуацията. Но в същото време те са извадени от записки на трети лица и биха могли да бъдат обект на интерпретация.

Със сигурност обаче част от аргументите изглеждат все още валидни. Дали икономистите на Goldman са били прави, ще покаже времето. /Профит бг

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени