"Говореща" пейка предупреждава за високи нива на замърсяване на въздуха

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 189 | Брой коментари 0
12:03 03.05.2019

Когато мебелите говорят, не е лошо хората да се съобразяват с тях. Особено ако някоя пейка ви съветва да не сядате върху нея, а бързо-бързо да се ориентирате към място с по-малко замърсен въздух. Тази пейка изпраща точно такива послания. Чрез цветове, тя предупреждава за високи нива на замърсяване жителите на град в Южна Полша, съобщава БНТ.

Изобретена е от двама полски миньори, които решили да се преквалифицират в дизайнери заради притесненията си за качеството на въздуха.

"Често съм усещал замърсяването на въздуха в града ни по време на разходка. Нямах нужда от уред за измерване. Тялото ми реагираше на замърсяването. Така че за доброто на децата ни решихме да създадем продукт, който лесно да показва кога човек може да се разхожда спокойно и кога е по-добре да си остане вкъщи", споделя единият от създателите Михал Качорек.

Пейките, които променят цвета си от спокойно зелено до алармено червено, могат да се инсталират на открито, но и на закрито - в обществени сгради с големи зали, например. Местата за сядане са, така да се каже, многофункционални. Освен че предупреждават за замърсяване, те могат и да променят въздуха в непосредствена близост.

"Ние получаваме постоянно данни за качеството на въздуха, защото го следим с датчици. Но благодарение на тези пейки, каквито се надяваме да инсталираме в различни райони, ние можем да вземем мерки за защита на околната среда", коментира Ана Хетман, ръководител на проекта.

Може и да е малко, но все пак е глътка свеж въздух, доставен директно от пейката, която действа като малка пречиствателна станция.

"Пречиствателната система, инсталирана в пейките, филтрира по 860 кубични метра въздух на час. Това осигурява пречистен въздух колкото за стая с размер 80 квадратни метра", пояснява миньорът Михал Шишковски.

Въздухът наистина е свободен да ходи където си поиска, но наличието на пейки със светлинни сензори и филтри означава много повече от конкретен ефект. То предупреждава навреме за високи нива на замърсяване и кара хората да настояват за ясни мерки, които да им гарантират по-чиста среда за живот./Новини бг

mycomputer.BG

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени