ЕС обвини Турция, че използва мигрантите за политически цели

от PernikNews
Последно редактирана на: 16:00 04.03.2020 | Прочитания 139 | Брой коментари 0
23:43 04.03.2020

Държавите-членки на Европейския съюз обвиниха Турция, че използва мигрантите за политически цели, съобщи БГНЕС.

В изявление от Брюксел, те посочват, че „ситуацията по външните граници на ЕС не е приемлива“. По-рано правителството на турския президент Реджеп Ердоган отрече, че използва мигрантската вълна за „изнудване“ на ЕС.

Но в изявлението на ЕС се казва, че Брюксел "категорично отхвърля използването от страна на Турция на миграционния натиск за политически цели".

Анкара иска Брюксел да засили подкрепата си за бежанците от Сирия и за все по-интензивната конфронтация на Турция с режима в Дамаск. Но членовете на ЕС настояват, че Турция трябва да се придържа към предишното споразумение, с което се съгласи да предотврати преминаването на бежанци и мигранти към Гърция. "Незаконното преминаване на границите няма да бъде толерирано", се казва в изявлението. „В тази връзка ЕС и неговите държави-членки ще предприемат всички необходими мерки в съответствие с правото на ЕС и международното право. Мигрантите не трябва да бъдат насърчавани да застрашават живота си чрез опити за незаконно преминаване на сухоземни или морски граници“.

Министрите призоваха Турция „да приеме това послание и да противодейства на разпространението на невярна информация“.

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени