Ехограф от най-ново поколение открива ревматични заболявания

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 389 | Брой коментари 0
11:16 22.04.2019

Ставната ехография е най-съвременното образно изследване в ревматологията, което превъзхожда другите като диагностична стойност, достъпност, цена и безопасност за пациента.

Около това становище се обединиха участниците в Международната обучителна среща по  мускулно-скелетна ултрасонография, която се проведе в Медицински университет – Пловдив.

Тя обедини лекари от 15 европейски страни в желанието им да  придобият по-добър научен и практически опит в прилагането на този метод и да го популяризират в своите държави.

Демонстрации и курсове „на живо“ съпътстваха лекционната програма. За пета поредна година Пловдив е Европейски обучителен център в тази дисциплина, а МУ-Пловдив осигури най-модерната ехографска апаратура за обучението на студенти, докторанти и млади учени и за развитие на научно-изследователската дейност.

„Нашата мисия е да обучим повече специалисти да прилагат ставната ехография, тъй като методът е с много висока диагностична стойност, евтин е, бързо се извършва, може да се приложи от  самия ревматолог, не са необходими допълнителни структури с лаборанти, скъпа апаратура, няма и рентгеново облъчване. Ехографията показва възпалителните процеси в ставите, години преди те да се видят на рентген. Това е от изключителна важност за ранна диагностика, ранно започване на лечение и проследяване на ефекта от лечението“, подчерта проф. д-р Анастас Баталов, председател на БАМСУ, ръководител Клиника по ревматология към УМБАЛ „Каспела“ и Ръководител Катедра „Пропедевтика на вътрешните болести“ на МУ – Пловдив./ dcnews.bg

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени