I-Study_school

Двойки подписват брачни договори, за да бягат от дългове

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 472 | Брой коментари 0
09:15 07.06.2019

Двойки подписват брачни договори, за да се спасяват от дългове, които са натрупали към кредитори. Новата тенденция е засечена от представители на Нотариалната камара у нас.

„Понякога подписват брачни договори и в опит да избягат от кредитори, като се надяват, че по този начин затъналият в дългове съпруг ще се спаси“, разказа Милена Илчева, нотариус от Бургас пред Монитор. Според нея сключването на брачно споразумение не се влияе от възрастта на двойката.

„Правят го и хора с 30 - 40 години брак. Всичко е въпрос на мотивация или някакъв повод. Най-често по този начин постъпват съпрузи с имот или проблем, който искат да разрешат, докато са живи и в добри отношения. По-често това се прави, когато това не е първи брак, заради това, че съпрузите имат различни наследници“, обяснява тя. По думите ѝ по подобен начин постъпват някои двойки, когато имуществото е придобито със средства на единия съпруг (вкл. и активи от бизнеса му – б.р.) и брачните договори се ползват, за да не се налага да се води съдебно производство за установяване на лично имущество. Най-често брачни договори подписват двойки, имащи повече имоти от последващи бракове.

„Това са по-богати хора, със собствен бизнес. Обикновено недвижимите имоти остават при съпругата, защото мъжете са по-рискови в начинанията си и най-вероятно заради това предпочитат да не притежават недвижимости. Обикновено става дума за хора на възраст 50 - 60 години“, казва Пламенка Халачева, нотариус от Плевен.

Още преди сватбата решават всичко, което придобиват, да е индивидуална собственост на този, който го е придобил със свои средства. Те подписват при нотариуса такава декларация, която след това подписват и пред длъжностното лице по гражданското състояние, пред което сключват брака“, пояснява тя.

„Не бих казала, че жените по-често успяват да убедят половинките си да им оставят имотите. Напротив - по-често мъжете вземат недвижимостите, защото явно са в по-силни позиции“, смята нотариусът от Монтана Валерия Тодорова.

„При нас в повечето случаи хората идват с готови договори, подготвени от адвокати, особено когато става дума за имуществени отношения“, поясни тя.

„Хората най-често по този начин делят апартаменти и пари, като такива договори се подписват от млади хора, разполагащи с повече имущество. Това, което четем по книгите за някакви пикантерии за особени ангажименти и издръжки след развод, в България го няма Ние сме доста ортодоксални хора“, казва помощник-нотариусът Йордан Еленков.

„В момента повече са такива договори в заварените бракове“, отчита председателят на Нотариалната камара Красимир Анадолиев. „Има обаче и нарастваща тенденция от по-младите не толкова за договор преди браковете, колкото за сключване на режим на придобиване на имуществени отношения за в бъдеще. Това става с декларация, например за разделна собственост. Казусите по такъв тип договори са много и са индивидуални“, пояснява Анадолиев.

В същото време статистиката показва, че през 2018 г. в Софийския районен съд са образувани 2270 бракоразводни дела, съобщават от институцията. 1355 от тях са дела по взаимно съгласие, при които двамата съпрузи искат да се разделят бързо и без делби като предварително са договорили раздялата си. 915 от образуваните бракораздводни дела през м.г. са по вина, т.е. единият от съпрузите е ищец, а другият - ответник. През 2018 г. са приключили 2305 бракоразводни дела в СРС, цифрата е по-голяма от образуваните заради дела от 2017 г. 1396 са столичаните, които са се развели по взаимно съгласие през 2018 г., съобщиха още от съда. Според магистрати болшинството от разводите стават все по-цивилизовано и без скандали./Новини бг

GERB

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени