mycomputer.BG

До 5 години затвор и 50 000 лв. глоба, ако нарушите карантината

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 1242 | Брой коментари 0
20:05 13.03.2020

В спешен порядък правната комисия на парламента одобри и придвижи към пленарна зала по-строги санкции за нарушаване на карантина. В късния следобед те бяха гласувани и от парламента. Приети са промени в Наказателния кодекс, които предвиждат до 3 години лишаване от свобода и глоба от 1000 до 10 000 лева при нарушаване на разпоредби, правила или мерки, издадени против разпространението или проявяването на заразителна болест по хората.

Още по-строги са санкциите при извънредно положение - за нарушаване на карантина се предвижда лишаване от свобода до 5 години и глоба от 10 000 до 50 000 лева.

„Смятаме, че с така увеличените санкции ще дадем възможност на всички хора, включително тези които са заразени, да спазват нормативната база. Да имат отговорността да пазят всички околни, защото смятам, че само така, с отговорно поведение бихме могли да се справим с тази криза“, коментира пред БНР председателят на правната комисия Анна Александрова.

Предстои спешно приемане на промени и в Закона за обществените поръчки, според които ако има изчерпване на консумативи за медицински заведения и те са във връзка с противоепидемичните мерки, да се допусне изключение в закона и да не се провеждат обществени поръчки.

Народното събрание е изпратило днес писмо до всички министри да представят мерките, които касаят отделните министерства. Срокът за предложенията е до понеделник./ manager.bg

Perfumeshop-summer

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени