Десетки сигнали за умрели делфини по българското крайбрежие

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 309 | Брой коментари 0
10:25 07.07.2019

Десетки сигнали за умрели делфини по българското крайбрежие са получени в последните 3-4 седмици. Сигналите са от почти всеки плаж по нашата ивица – от Крапец до плаж Делфин, каза за БНР Атанас Русев от Сдружението „Да запазим Корал“ и „За делфините“, който от години следи тревожния процес.

Като основна причина за измирането на делфинчетата-бебета той посочва незаконния риболов на калкан, който се извършва по бреговете на България, Украйна и Румъния. Морските обитатели попадат в бракониерските мрежи, които са стотици километри дълги и се задушават в рамките на от 3 до 5 минути. Очите на мрежата представляват ромбове със страни 18-20 см., а самата мрежа е тънка и найлонова, „невидима“ във водата за малките. Те по никакъв начин не я отчитат или вече са много близко и са уловени. За разлика от бебета от вида Морска свиня, делфини от другите видове „усещат“ тези мрежи на метри преди това.

Уловът на калкан в Черно море е най-доходоносния бизнес в рибарството. Това е „златото“ на морето за рибарите в Черно море, заради цената на калкана. Съществуват квоти, специални разрешителни, регулация и всякакви законови разпоредби не само в България, но и в другите страни с излаз на Черно море. За жалост, през последните години се наблюдава трайна тенденция на намаляване на популацията и на калкан, в следствие нелегалния риболов, прекомерния улов и други фактори.

Размерът и обхвата на този нелегален риболов е толкова голям, че дори Интерпол има проект като глобална инициатива да разследва и преследва замесените в този "бизнес", оценен на 23 милиарда долара загуба за световната икономика.

По думите на Атанас Русев, в българските води липсва какъвто и да било контрол, официална статистика на загиналите делфини не се води. Броят на сигналите в РИОСВ по черноморието драстично се разминава с този в регистъра на сдруженията, занимаващи се с проблема. Ако екоинспекциите отчитат 80-100 сигнала за умрели делфинчета по брега, в регистъра на „За делфините“ те са близо 450, каза още Русев.

В момента български природозащитни организации, съвместно с румънските им колеги от OCEANIC CLUB разработват географската информационна система, която ще бъде допълнена с данни от Румъния и Украйна, за всички масови случаи на измиране на делфини за последните 5 години. Случаите за тази година вече надхвърлят броя на загинали животни от предходните години и очакванията са тази година те да са много повече.

Според природозащитника, видът Морска свиня е застрашен от изчезване, той е най-малоброен в Черно море. От проучване на организациите, които се занимават със смъртта на делфинчетата, става ясно, че едва 1% от тях изплуват до брега, поне още 1000 остават в морето.

„Ако всяка година от бракониерска дейност се избиват между 3000 и 5000 делфинчета, до 10 години видът ще изчезне“, подчерта Атанас Русев./БНР

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени