Демократична България-Перник излезе с позиция за системното замърсяване на река Струма

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 417 | Брой коментари 0
15:07 27.05.2020

Демократична България-Перник с нарочно писмо до Председателя на Общински съвет и кмета на града поставя проблема  със замърсяването на река Струма и настоява за адекватни санкции. Писмото е подписано от общинския съветник Велизар Варадинов. Публикуваме го без съкращения:

„Демократична България –Перник изразява дълбоко възмущение от пренебрегването от страна на отговорните институции на един превърнал се в хроничен за община Перник проблем, а именно системното замърсяване на река Струма.

Този казус е конкретен пример за тоталната неспособност на държавата да изпълнява едно от основните  си  задължения,  заложено  в  чл.  15  от  Конституцията  на  Република  България,  да осигурява опазването на околната среда, а като директно следствие и здравето на населението.

През  последните  години  случаите  на  видимо  замърсяване  на  водите  на  рекаСтрума  са  се превърнали в ежедневие, а резултатите от контрола от страна на РИОСВ-Перник и Басейнова дирекция  „Западнобеломорски  район“  (БДЗБР)  са  повече  от  незадоволителни.

 Докладите  на РИОСВ-Перник показват, че само за последните дванайсетмесеца регистрираните сигнали за замърсяване на рекаСтрума са 55, но по нищо не личи, че направените предписания и издадените актове оказват влияние върху дейността на един от основните идентифицирани замърсители –ТЕЦ „Република“.

Крещящ пример за неефективността на взетите мерки е скъсването на дигата на сгуроотвал (хвостохранилище) „7-ми септември“, случило се на 7-ми май, т.г. Тази изключително тежка авария, може и да изглежда като инцидент, но всъщност е напълно очаквана след години отлагане изграждането на новохвостохранилище (защото „7-ми септември“ е в края на експлоатационния си живот) и пренебрегване на десетпредписания и четириакта за нарушения, издадени на ТЕЦ „Република“. Проверките на РИОСВ-Перник показват, че за миналата година в ТЕЦ „Република“ е имало петрегистрирани случая на аварийни ситуации с пробиви на шламопроводи.

Само преди пет месеца собственикът „Топлофикация-Перник“ АД е докладвал, че не са установени проблеми с дигата на хвостохранилището. Въпреки това„резултатът“е налице –евакуиран кв. „Калкас“, тежки замърсявания на околни терени и поредно тежко замърсяване на река Струма.

Освен занижения контрол, РИОСВ-Перник бави резултатите от оценката на това замърсяване повече от двайсет дни.

Демократична  България –Перник  настоява  за  стриктен  контрол  над  идентифицираните замърсители на рекаСтрума, за налагане на най-тежки наказания и за понасяне на отговорности  от ангажираните с  проблема държавни  институции.

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени