Частните лаборатории започват бързи тестове за коронавирус следващата седмица

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 479 | Брой коментари 0
08:25 15.03.2020

Първа българска частна лаборатория предложи т.нар. PCR-тестове за коронавируса, а други очакват да получат бързи тестове в началото на следващата седмица. От февруари държавата е успяла да подложи на изследване едва около 1600 души, най-вече пряко свързани с откритите заболели или с ярки симптоми. По-масовото тестване, естествено при пълни предпазни мерки, би могло да даде по-пълна картина на заразяването. Освен това частният вариант за платежоспособните потребители ще разтовари публичната здравна система. Въпросът за тестовете е дали вносът им е възможен скоро.

През следващата седмица се очаква да бъде освободена пратка от бързи тестове за коронавирус, с които ще работят частни лаборатории, научи "Капитал" от тях. В момента държавните лаборатории извършват така наречените PCR-тестове, при които изследването отнема минимум 5-6 часа, но пък резултатът е по-сигурен. Те са безплатни за пациентите и се изследват предимно резултати на пациенти със съмнение за коронавирус, техните контактни лица и медицинският персонал, който ги е лекувал. Материалът за тези тестове е гърлен, носен секрет или слюнка. За бързите тестове ще се взема проба от кръв.

Засега само една частна лаборатория в София прави PCR тестове за коронавирус и тя е клонът на лаборатория "Рамус" в кв. "Дружба". Резултатите са готови до два дни, а цената според сайта е 120 лв.

Бързите тестове ще са на цени между 7 и 15 лева и резултатът от тях е готов за 10-15 минути. Ако, обаче, се окажат позитивни, ще трябва допълнително да бъдат потвърдени с "бавния" тест.

При PCR-тестовете носителството на коронавирус се засича по-рано, при бързите тестове - един-два дена по-късно, като не е необходимо изследваният непременно да има признаци на заболяване.

"PCR-тестът показва, че вирусът е в организма, бързият тест показва антитела в организма. Наличието на вирус, обаче, не означава, че човек непременно ще се разболее", коментира доц. д-р Росен Михайлов, управител на верига лаборатории "Рамус" /Капитал бг

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени