БНБ решава до дни за "кредитна ваканция"

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 215 | Брой коментари 0
15:35 25.03.2020

Европейският банков орган подкрепя възможните варианти за временен мораториум за плащанията по кредити, съобщиха от институцията. БНБ е член на Съвета на надзорниците на ЕБО и  участва в обсъждането на ефектите върху банковите системи в Европейския съюз от мерките за противодействие на COVID 19, уточниха от Централната банка

Резултатите от последните консултации на ЕБО очертават рамка за действие на банките в държавите-членки в следните три основни области:

• класифицирането на банкови кредити в неизпълнение;

• преструктурирането на експозиции;

• прилагането на Международния стандарт за финансово отчитане 9 (МСФО9/IFRS9).

ЕБО подкрепя инициативите за целенасочени и временни мораториуми (публични или частни), приемани на национално и общоевропейско равнище, които спират или отлагат плащания по банкови кредити.

Очаква се ЕБО скоро да определи критерии за сходно третиране на публични и частни мораториуми за плащанията по банкови кредити.

На основата на тези критерии БНБ също ще вземе решение и в близките дни ще обяви как ще се процедира и в България, посочват от Централната банка и уточняват, че това решение ще бъде в продължение на вече анонсираните от БНБ мерки за 9.3 млрд. лв. във връзка с пандемията от COVID 19.

Това решение ще позволи на търговските банки в България да доразвият действията си за ограничаване на неблагоприятните ефекти от пандемията от COVID 19 върху техните клиенти.

Въпреки това ЕБО настоява за важността на адекватното измерване на риска и очаква институциите да дадат приоритет на индивидуалните оценки на възможността на длъжниците да плащат, когато е възможно.

Защитата на потребителите остава приоритет и финансовите институции трябва да осигурят пълно разкриване и да действат в интерес на клиентите, без скрити такси или автоматично въздействие върху кредитните рейтинги.

Понастоящем добре функциониращите платежни услуги са жизненоважни и безконтактните плащания трябва да се увеличат до прага, разрешен от законодателството на ЕС.

ЕБО подкрепя мерките, предприети и предложени от националните правителства и органи на ЕС за справяне с неблагоприятното системно икономическо въздействие на коронавируса под формата на общи мораториуми.

По-специално, ЕБО поясни, че обобщените забавяния на плащанията, адресирани до всички кредитополучатели, не водят до автоматична класификация за неизпълнение или вероятност за плащане. Според тях трябва да се даде приоритет на индивидуалните оценки за вероятността за плащане.

ЕБО също подчерта, че при прилагането на международния счетоводен стандарт по МСФО 9 институциите се очаква да разграничават кредитополучателите, чието кредитно състояние няма да бъде повлияно значително от настоящата ситуация в дългосрочен план, от тези, които не биха възстановили тяхната кредитоспособност.

Най-накрая ЕБО отбеляза значението на подредените платежни услуги през този период, препоръча използването на безконтактни плащания до 50 евро и насърчи потребителите и търговците да предприемат санитарни мерки и да разгледат всички възможности за плащане./ manager.bg

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени