mycomputer.BG

BG банда изобрети микрокрадец на кредитни карти

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 286 | Брой коментари 0
07:54 30.11.2019

Българска банда за точене на кредитни карти е изобретила микроскимиращо устройство, с което по-лесно да краде данните на жертвите си.

Четирима от членовете на бандата вече са зад решетките, след като групата бе разбита при акция на ГДБОП. Това съобщиха говорителят на Специализираната прокуратура Сийка Милева и заместник-директорът на ГДБОП старши комисар Стоян Темелакиев.

Четиримата закопчани са членове на организирана престъпна група, занимавала се с производството на скимиращи устройства и неправомерното теглене на парични средства от подправени кредитни и дебитни карти.

Бандата е действала от началото на 2018 г. на територията на България и чужбина. Двама от членовете са братя и са имали важна логистична роля в престъпната схема. Единият от бандитите е осъден през 2015 г. във Виетнам за сканиране на банкови карти, друг е бил задържан през 2017 г. в Чили заради незаконно теглене на парични средства, заради което е осъден ефективно, същият е изтърпял мярка за неотклонение „лишаване от свобода“, а трети е бил задържан за същото в Естония. Работата им в престъпната организация се е състояла от произвеждане на скимиращи устройства и източване на банкови сметки.

Един от тях се занимавал с техническото изготвяне, останалите отговаряли за набирането на мулета, които да осъществяват престъпната дейност в чужбина. Устройствата били поставяни в слотовете за карти и били оборудвани с микрокамери, които записвали ПИН кодовете, както и информацията от магнитната лента.

Скимирането се извършвало предимно в страни от Европейския съюз – Италия, Германия и Франция, а самото теглене на сумите се осъществявало в страни от Латинска Америка, както и в Индонезия, Индия и Израел. Причината за това е, че там банкоматите не били подсигурени с чип или ПИН системи и по този начин можело да се разчитат само данните от банковата карта. Откраднатите пари те изпращали до роднини в България, като това се извършвало на части от малки суми, за да не се буди подозрение. Скимиращата техника била транспортирана по два начина – чрез спедиторски фирми или чрез шофьори на транспортни фирми.

„Работихме усилено почти две години, защото целта ни не беше да задържим мулетата, а да стигнем до организаторите и лицата, които реално изработват устройствата“, заяви заместник-директорът на ГДБОП ст. комисар Стоян Темелакиев. По думите му групи от такъв характер са много конспиративни и трудно се стига до тях - липсват телефони, пазят се от контакти. Те също така са били запознати с начина на работа на МВР.

По време на обиските, проведени в четвъртък на територията на София и село Нови хан, били претърсени общо седем адреса, 3 коли и са установени 2 помещения, използвани за работилници. В тях са намерени и иззети флаш памети, карти, външни харддискове, заготовки, пластики за карти, миникамери и други устройства. След решение на Специализирания съд е наложена мярка за неотклонение „парична гаранция“ от 15 000 лв. на всеки един от четиримата членове./Монитор бг

Perfumeshop-summer

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени