mycomputer.BG

Български учени създадоха UV лампа, която убива коронавирус

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 218 | Брой коментари 0
07:51 09.06.2020

Учени от Велико Търново изобретиха ултравиолетова лампа, която убива микроби и вируси още в носоглътката на човек. Те са твърдо убедени, че разработката им може да се окаже едно от най-сериозните оръжия срещу COVID-19. Разбира се, за тази цел тя трябва да  получи патент и да стане достъпна за всички, съобщава БНТ.

По думите на Петко Ганчев лампата може да помогне в лечението на COVID-19 още първите дни, преди вирусът да е минал през носоглътката към белите дробове. Може да се използва и за профилактика. Идеята е заразата, предаваемостта да намалее с коефициент до 0,1, казва той.

Съществена роля в случая играе ултравиолетовата светлина, за която е доказано, че унищожава всички микроби в организма. Учените отбелязват, че лампата може да помогне в лечението както на възрастни, така и на деца. Освен за лечение на коронавирус, лампата може да помогне и при сезонните грипове.

Учените заявяват още, че вече имат предложение от Шанхайския университет за масово производство. Китайците дори искали да правят по 1 млн. на месец с цел да намалее паниката сред хората. Документите за изобретението вече са подадени в патентното ведомство. Предстои да преминат одобрение на втори етап./ tribune.bg

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени