България има 15 000 дози от хининовия медикамент хлорохин

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 129 | Брой коментари 0
15:01 13.04.2020

В страната има осигурени 15 000 дози хлорохин, които ще бъдат давани на пациенти в по-леко състояние, за да не се стига до толкова тежки усложнения". Това заяви в ефира на Нова телевизия директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов. Той уточни, че тепърва ще се мисли алгоритъм, по който лекарството да достига до пациентите, а целта е да се започва лечение, преди да се стигне до тежки усложнения. Медикаментът е на хининова основа. Лекарствата на тази база са сред използваните за лечение за пациенти с коронавирус в болници. Лекари обаче многократно предупреждават, че не са за масова употреба, а могат да се прилагат само по точна преценка на лекуващите екипи.

„Може би ще променим тактиката. Може да търсим тези пациенти и да им даваме по-рано лекарства. А не, когато ги интубираме“, поясни Балтов. Той уточни, че хлорохинът може да се дава и в домашни условия.

„Почивните дни и хубавото време са проблем и това ни тревожи много. Това, което правят недисциплинираните хора, ще се отрази до 10 дни. Тогава ще започнат да растат случаите. Не мислете, че това е просто хипотеза. Вирусът вече витае във въздуха на София“, поясни Балтов.По думите му в страната има сериозна реорганизация на всички лечебни заведения. „В началото, когато бяха първите случаи, ние бяхме с еднократни облекла, взети от кампанията с чумата. Само за един ден в „Пирогов“ се изхабиха 70 костюма. Знаете ли какво облекчение настъпи, когато получихме тези за многократна употреба?! Освен това в момента няма място в България, където да няма маски“, поясни Балтов.

Според анестезиолога и член на ръководството на УМБАЛ „Софиямед” д-р Иван Колчаков, ситуацията в България не е овладяна, а управляема. А страната ни е от малкото, които умело управляват пандемията. „Вече се гордея, че съм лекар и че съм български лекар. Ние слагаме в малкия джоб системите на най-богатите и големи държави. Ние даваме пример как трябва да се правят нещата“, заяви д-р Колчаков в студиото на Нова телевизия.

„Този вирус не е истински организъм. Това е една много първична молекула, която не се размножава. Ние я произвеждаме. Ако спазваме мерки за хигиена, това същество не може да се размножава. Ние знаем как да го ограничим”, обясни той.

Според анестезиологът все още няма достатъчно статистика колко от инфектираните с коронавирус биха могли да се подложат на лечение с хлорохин.

„Лечението има и токсични странични ефекти и зависи от придружаващите заболявания. Старият опит е от десетилетия, когато е лекувана маларията. Франция беше пионер, тъй като там има много бивши колонии, в които се наблюдава малария. Това е единствената европейска държава, която продължаваше да произвежда медикамента”, каза още д-р Колчаков./ manager.bg

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени