Българите се страхуват не от коронавирус, а от липса на информация

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 105 | Брой коментари 0
09:31 19.06.2020

Голяма част от българите не се чувстват достатъчно информирани за мерките, взети от ЕС в хода на кризата с коронавируса, за да се овладеят последиците за обществото и икономиката. Това показва изследване на "Галъп Интернешънъл", проведено в началото на юни.

В резултат на това одобрението за мерките на ЕС е високо, но като че ли е по-ниско от обичайното в България, а това представлява голямо предизвикателство за образа на ЕС у нас.

Все пак почти 2/3 от сънародниците ни смятат, че ЕС е необходим в тази криза. Твърдите привърженици на демокрацията продължават да са мнозинство, но буди тревога, че около 2/5 от анкетираните не смятат демокрацията за подходяща форма на управление в криза като настоящата. Явно в кризата е доста силно изразено желанието за "силен лидер", въпреки че българската демокрация досега се справя сравнително добре със ситуацията. Освен това и в България се наблюдава "парадоксът на превенцията": тъй като броят на заразените и починалите е относително нисък, мнозина считат, че някои от предпазните мерки вече не са необходими.

Най-отчетливо мнозинство от близо една трета определя себе си по-скоро в средата по скала от 1 до 5, където 1 е добра информираност, а 5 е слаба информираност. Най-неинформирани изглеждат най-младите.

Близо две трети от запитаните възприемат тезата "Ситуации като тази с коронавируса показват, че ЕС е нужен". Повече от една четвърт пък избират алтернативната опция "Ситуации като тази показват, че от Европейския съюз няма полза". Останалите застават на неутрална позиция.

Нелек обаче се оказва изборът между други две твърдения: "Най-ефективно би било Европейският съюз да действа обединено в борбата срещу заразата" и „Най-ефективно би било България да следва своята собствена воля в борбата срещу заразата". 51% са на първото мнение, но 46% са на другото.

"Най-важно е да се погрижиш първо за себе си и своето семейство" избират 19%. 75% избират "Най-важното в момента е всички да сме солидарни и да си помагаме". Останалите не могат да отговорят. 81% предпочитат опцията "Ограничаването на епидемията от коронавирус е отговорност на всеки отделен гражданин".

8% избират "Ограничаването на епидемията от коронавирус е отговорност на властта". Останалите се колебаят.

Категорично е усещането, че фалшивите новини стават повече в ситуацията около коронавируса. 68% отговарят така, срещу 23%, които са на обратното мнение. Когато става дума за очакваното икономическо отражение на кризата, най-осезаеми натрупвания са налице при опцията "Ще бъде сериозно и дълго".

На общ въпрос за ситуацията в страната, 78% я определят като по-скоро спокойна. С новите огнища на вируса обаче това успокояване може да се окаже и преждевременно./Днес бг

Perfumeshop-summer

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени