„Ататюрк ги плати“ – Китай изпрати 2 млн. безплатни тестове на Турция

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 198 | Брой коментари 0

Снимка:IHA
17:27 23.03.2020

В Истанбул пристигна първата пратка от два милиона бързи диагностични тестове за откриване на новия коронавирус, които китайското правителство изпрати на Турция.
Преди седмица турският министър на здравеопазването Фахреттин Коджа алармира в парламента, че Турция също е изправена пред опасност от епидемия и се нуждае спешно от набавянето на повече тестове за бърза диагностика на Ковид-19.
Въз основа на това китайското правителство е предложило на Анкара да изпрати значително количество бързи тестове.
Първата пратка бе доставена тази сутрин със самолет на "Търкиш карго" на летище Ататюрк.
Според информация във в. "Йени чаг" в хода на преговорите между Пекин и Анкара за цената на тестовете, китайското правителство заявило, че ги предоставя безплатно. "Защо?", попитали от Анкара.
"Защото ги е платил Ататюрк", бил отговорът на Пекин.
Ето каква е предисторията на този жест, описана във в. "Йени чаг".
...През 1940 г. в Китай избухва епидемия от холера. Турският институт по хигиена и епидемиология, който е основан от Мустафа Кемал Ататюрк, изпраща на Китай ваксини за справяне с епидемията.
Въпреки изминалите 80 години се оказа, че китайците не са забравили този жест на Република Турция, основана от Мустафа Кемал Ататюрк през 1923 г., и върнаха жеста. Един голям, много голям пример за солидарност в момент, когато цялото човечество, всички страни имат нужда от това, отбелязва "Йени чаг".
Според експерти новите тестове регистрират за 15 минути наличие или отсъствие на вируса за разлика от предишните, при които резултатът се получавал след доста по-дълго време. Новите тестове също така са пригодени за ползване във всякакви лаборатории.

Източник:БТА

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени