271 са осиновените кучета от общинския приют за миналата година , 156 от тях са намерили дом в чужбина

от PernikNews
Последно редактирана на: 00:00 19.01.2021 | Прочитания 317 | Брой коментари 0
12:12 19.01.2021

Как върви кампанията по кастрирането на бездомните и домашни кучета в общината и прилежащите й села – това беше основна тема на днешната пресконференция. Тя беше дадена от секретаря Мартин Жлябинков и д-р Маргарита Чанкова от фондация „Четири лапи“.

„ Миналата година поставихме началото на една иновативна кампания в нашата община по отношение решаване на проблемите с безстопанствените кучета в града. И трябва да признаем, че направеното за една година не е малко. Има още много работа, има много път да извървим, никой не може да очаква, че ще се случат чудеса за толкова кратко време. Работим изключително добре с „Четири лапи“, които приема присърце амбициите ни да се справим с проблем, който е от години“ – каза Мартин Жлябинков.

За тази една година  от Общински приют са заловени 577 безстопанствени кучета, 573 са кастрирани, 466 са маркираните. 500 кучета са чипирани, 595 ваксинирани и 731 са обезпаразитените. 324 са върнатите по места. В момента в приюта има 130 кучета. В бъдеще са предвидени дейности по ремонта там, както и разширяването му.

271 са осиновените кучета за миналата година, като 156 от тях са намерили дом в чужбина. 

Върви успешно и кампанията по кастрирането на домашни кучета. Има заявени над 700 домашни кучета за кастрация в селата от общината. Досега са кастрирани над 270. Кампанията продължава.Напомняме, че кастрирането е напълно безплатно, като собствениците на домашни кучета се освобождават и от годишната такса от 50 лева.

Предстои да се изгради и система в която да се впишат всички домашни кучета на територията на община Перник.

„Община Перник е първата в страната,която  започна тази кампания. И вече има интерес от други общини, които да следват този опит. Много е важно това, че се работи по кастрирането на дворните кучета. Да се пресече пътя на домашните животни от двора към улицата. Реагираме на всички подадени сигнали и имаме пълната подкрепа на общинската администрация“ – сподели и д-р Чанкова.

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени