mycomputer.BG

2-3 дни ще сме леко замаяни от смяната на часовото време

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 801 | Брой коментари 0
12:18 29.10.2019

Дискомфортът от смяната на времето засяга всички хора, както и домашните животни, но човек се адаптира към промяната за около два-три дни, обясни кардиологът доц. Сотир Марчев. При по-чувствителните хора адаптацията може да отнеме от 5 дни до около седмица.

"Ние сме едно недоспало общество, и когато увеличиш на едно такова общество съня с един час, автоматично намаляват инфарктите, инсултите и сърдечно-съдовите събития. Но от друга страна, винаги тази смяна на часовника разконцентрира шофьорите и поради това катастрофите в деня на смяната и в дните след нея зачестяват. Моят съвет е следващите дни, когато децата тръгнат на училище, да не ги оставяте сами на пътя", коментира д-р Марчев в интервю пред БНР.

По думите му смяната на часовото време се отразява на всяка една клетка в човешкото тяло, тъй като те имат свой собствен биологичен часовник. "Винаги с чиста душа рекламирам три неща - слънцето, сънят и физическата активност. Ние лекарите по принцип не препоръчваме на хората да се тъпчат с витамини, но витамин D, получен от слънцето, безспорно е от полза”, каза д-р Марчев.

”Ако имате лични проблеми не посягайте към антидепресантите, а увеличете физическата активност, престоят на слънце и съня. Слънцето доказано лекува депресията. Слънцето, физическата активност и сънят са трите най-добри доктори и са основните средства за справяне със стреса и безпокойството", добави д-р Марчев.

В 4 часа в неделя  преминахме към астрономическото време за нашия часови пояс и превъртяхме стрелките с час назад. Смяната на часовото време, против което гласуваха онлайн 80% от гражданите на Европейския съюз, би трябвало да приключи през 2021 година. Дотогава всяка страна-членка трябва да реши в кой часови пояс иска да остане - летен или зиме. България все още не е направила избора си./lupa bg

Perfumeshop-summer

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени